Начало Top Moto News WSBK: Разгатлиоглу напуска Ямаха след края на сезон 2023

WSBK: Разгатлиоглу напуска Ямаха след края на сезон 2023

259
0
Топрак Разгатлиоглу, Ямаха
Топрак Разгатлиоглу, снимка Ямаха

Топрак Разгатлиоглу напуска Ямаха след края на сезон 2023. Турският състезател реши да прекъсне връзките си с японския производител и отваря нова глава в състезателната си кариера.

Разгатлиоглу прави официалния си дебют в WSBK през 2018 г. с екипа на Пучети Кавазаки. 26-годишният състезател печели два подиума по време на дебютантския си сезон в световния Супербайк. Следващата година той печели две състезания и записва редица качвания на подиума

Разгатлиоглу се присъединява към Ямаха в началото на 2020 г. Турчинът печели още първия си старт с марката на пистата Филип Айлънд. В края на сезона той грабна още два успеха на Ещорил и завършва на четвърта позиция в крайното класиране.

Сезон 2021 стана свидетел на една от най-големите битки за титлата в историята на WSBK, в Разгатлиоглу се изправи срещу Джонатан Рей за короната на световния шампионат. В крайна сметка турчинът стана световен шампион след като спечели 13 победи, 29 подиума и три полпозишъна. Така Разгатлиоглу което сложи край на доминацията на Рей, която започна от 2015 г. Освен това той стана първият шампион с мотор на Ямаха от Бен Спийс през сезон 2009.

Миналата година Разгатлиоглу отново се впусна в ожесточена битка за шампионата заедно с Рей и Алваро Баутиста. Турският състезател завърши на второ място в крайното класиране и спечели 14 победи. По този начин той стана и най-успешният пилот на Ямаха в историята на WorldSBK и подобри предишния рекорд на Нориюки Хага.

Тази година Разгатлиоглу спечели суперпол състезанието в Индонезия и се качи на подима във всички останали стартове. Изключение прави отпадането му във второто състезание във Филип Айлънд

През април Разгатлиоглу изпробва мотоциклетът на Ямаха в MotoGP на пистата Херес в присъствието на Лин Джарвис. Веднага след края на теста се появиха редица спекулации, че 26-годишният състезател ще се прехвърли в MotoGP през 2024 г. В крайна сметка обаче Разгатлиоглу реши да се раздели с екипа на Ямаха в WSBK и да потърси ново предизвикателство в кариерата си. Макар да напусна марката, турският състезател остава мотивиран да се бори за титлата до края на настоящата кампания.

„Съжаляваме от факта, че Топрак напусна Ямаха в края на този сезон. Искахме да продължим това невероятно успешно партньорство. Очевидният връх от него бе тройната корона от световни титли за пилоти, производители и отбори, която спечелихме заедно през сезон 2021“, сподели Андреа Досоли.

„Направихме оферта, която според нас отразяваше правилно стойността на Топрак като пилот и посланик на Ямаха, както и конкурентоспособността на състезателния ни пакет и състезателната ни стратегия в рамките на платформата WSBK. С напредването на преговорите обаче и за двете страни стана ясно, че Топрак е мотивиран да приеме ново предизвикателство през 2024 г.“

„Ние уважаваме решението му. Въпреки че пътищата ни ще се разделят в края на годината, сега сме изцяло фокусирани върху битката за титлата в Супербайк през 2023 г. Накрая бих искал да благодаря на Топрак за безценния му принос към нашия проект в WorldSBK. Първата му титла в Световния шампионат през 2021 г. е справедлива награда за него, но и за всички хора, които след завръщането ни в WSBK през 2016 г. работиха толкова усилено, за да бъде този проект успешен. Това е спомен, който всички в тима ще пазят. Пожелаваме на Топрак успех в бъдеще. Сега обаче все още имаме работа за довършване“, добави главният мениджър на Ямаха Европа.

Самият Разгатлиоглу също коментира напускането си. Световният шампион за 2021 г. благодари на всички, които са му помогнали да запише толкова успехи с мотор на Ямаха

„Искам да изкажа огромни благодарности на цялото семейство на Ямаха за любовта и уважението, които ми показаха. Когато подписах с Ямаха, мечтата ми беше да спечеля световния шампионат. В крайна сметка постигнахме тази цел заедно“, каза Разгатлиоглу.

„Чуствам, че се нуждая от ново предизвикателство. Макар че имаше възможност да премина в MotoGP, не почувствах същата връзка с мотоциклета от този шампионат, каквато имам с този от Супербайк. Ако искам да остана в WSBK, трябва да имам нова цел, нова амбиция. Съжалявам, че напускам Ямаха. Имаме много добри взаимоотношения, но промяната е част от всеки спорт и е нормална за всеки професионалист. Затова благодаря на Yamaha Motor Company, Yamaha Motor Europe, Yamaha Motor Turkiye, на екипа на Pata Yamaha Prometeon WorldSBK и особено на екипажа ми, който работи толкова усилено“, добави 26-годишният състезател.