Начало Top Moto News WSBK: Рей остава в Кавазаки за още две години

WSBK: Рей остава в Кавазаки за още две години

117
0
Джонатан Рей, Кавазаки
Джонатан Рей, снимка Кавазаки

Джонатан Рей остава в Кавазаки за още две години. Шесткратният шампион в световния Супербайк шампионат (WSBK) удължи своето споразумение с японския производител до края на 2024 г.

Рей прави дебюта си в WSBK във финалния кръг от сезон 2008 на пистата Алгарве с мотор на Хонда. Британецът остава в редиците на японския производител до края на 2014 г. Рей има и две участия в MotoGP през сезон 2012. Тогава той заместваше контузения Кейси Стоунър в екипа на Репсол Хонда. Най-добрият му резултат бе седмо място на пистата Моторланд Арагон.

Джонатан Рей преминава в Кавазаки през 2015 г. на мястото на Лорис Баз. Оттогава той спечели шест поредни световни първенства и се превърна в най-успешния пилот в историята на WSBK. Миналата година 35-годишният състезател от Ларн бе детрониран от Топрак Разгатлиоглу (Ямаха) и за пръв път не грабна титлата с мотор на Кавазаки.

След като Джонатан  Рейн спечели над 100 победи в  надпревари в WSBK с машини на Кавазаки, той показа характерните за него високи нива на мотивация и увереност в бъдещето на цялостната програма на KRT, след като удължи договора си за следващите два сезона.

Програмата на Ninja ZX-10RR ще продължи да се развива. Този ангажимент е от основно значение за решението на Джонатан да остане в официалния екип на Кавазаки в WSBK.

Японският производител също така подчерта ангажимента си да остане в световния Супербайк шампионат. Според Кавазаки, това е перфектната световна сцена, на която може да се покажат техническите предимства и развойните способности на марката.

Сключването на това споразумение сравнително рано през сезона ще позволи на KRT и Джонатан да се концентрират върху непосредствената си обща цел. Както винаги, тя е спечелването на световния Супербайк шампионат на ФИМ.

„Наистина съм щастлив и развълнуван, че поднових договора си с Каваки за още две години.  Партньорството ни е невероятно. Заедно постигнахме толкова много успехи, така ч че това почти естествено развитие на събитията. Нямаше нужда от много преговори. По-скоро ставаше дума за това колко повече мотивация имам да продължа да се състезавам на най-високо ниво в шампионата WSBK. Последните няколко сезона бяха невероятни и по-конкурентни от всякога. Осъзнах колко съм мотивиран да продължа и да се боря за победа“, сподели Рей.

„През 2015 г. Кавазаки ми даде възможност да реализирам детската си мечта, когато спечелих шампионата още през първата ни година съвместна работа. Партньорството ни е много стабилно. С нетърпение очаквам да продължа да създавам спомени и да представлявам един невероятен производител и марка. Моят отбор е моето състезателно семейство. Обичам всички в отбора като свое семейство. Подобни взаимоотношения са от голямо значение в състезанията. Искам да благодаря на всеки един човек от екипаProvec Racing, както на всички в семейството на Кавазаки. Вълнувам се да видя какво можем да направим през следващите два сезона“, допълни британецът.

„Откакто подписахме с Джони през сезон 2015, сме написали хубава част от историята на WSBK. Гордеем се, че сме част от тази история на успеха на Рей, което означава и история на Кавазаки. Вече работим заедно цели осем сезона, в които той винаги се представя максимално добре. Днес той на 35-годишна възраст и е в най-добрата си форма“, каза мениджърът на KRT Гуим Рода.

„Знаем, че той все още има потенциал. Работихме усилено, за да определим с KMC какъв проект бихме могли да създадем за Джони, който да му позволи да продължи да работи на 110%. Мисля, че му дадохме мотивацията, от която се нуждаеше, за да продължи още две години. Никога не можем да разчитаме на лаврите на успешното си минало. Ще ни бъде трудно да покрием очакванията на Джонатан Рей. Все пак сме готови за това. Гарантираме, че това ще бъде истинско шоу поне още две години.“

След първите пет кръга от сезон 2022 в WSBK, Рей има общо пет победи от общо 15 старта. Британецът се намира на второ място във временното подреждане с актив от 229 точки.