Начало Moto News WSBK: Сайкс подписа с Пучети Кавазаки

WSBK: Сайкс подписа с Пучети Кавазаки

149
0
Том Сайкс, WSBK
Том Сайкс, снимка БМВ

Том Сайкс се завръща в световния Супербайк шампионат (WSBK). Световният шампион от сезон 2013 подписа с отборa на Пучети Кавазаки и отново ще бъде на стартовата решетка от следващата година.

Завръщането на Сайкс в WSBK бе обсъждано през последните няколко месеца. В крайна сметка бе потвърдено, че британецът ще замени Лукас Махиас в отбора на Мануел Пучети.

Това ще бъде първо участие на Сайкс с мотор на Кавазаки от сезон 2018 насам. Бившият световен шампион бе част от заводския отбор на японския производител от 2010 до 2018 г. В този период той записа всичките си 34 победи в WSBK, както и една титла, спечелена през 2013 г.

След като напусна Кавазаки, Сайкс премина в БМВ. Въпреки огромните очаквания, той така и не успя да поведе баварците към така мечтания успех в WSBK. В края на миналия сезон 37-годипният състезател от Хъдърсфийлд си тръгна от БМВ след като само пет подиума.

Това накара Сайкс да се върне в британския супербайк шампионат (BSB) с екипа на MCE Дукати. В крайна сметка той реши да се завърне в падока на WSBK през следващия сезон с тима на Пучети Кавазаки.

„Наистина съм щастлив, че се присъединявам към Пучети Кавазаки и се завръщам в падока на WSBK. От няколко години съм впечатлен от начина, по който Мануел Пучети управлява отбора си. както и от манталитета, с който се състезава. Също така харесвам и инфраструктурата на отбора. Всички тези аспекти означават, че съм силно мотивиран за сезон 2023 в WSBK“, сподели Сайкс.

„Радвам се отново ще бъда част от семейството на Кавазаки. Така ще надградя връзката си с тази невероятна марка. Нямам търпение да започна работа по този проект и да се запозная с целия екип“, добави британецът.

Сайкс ще изпробва мотора Кавазаки ZX-10RR след края на сезон 2022 в WSBK. Междувременно собственикът на италианския отбор Мануел Пучети се надява, че привличането на опитния британец ще помогне за повишаване на конкурентоспособността на тима през следващата година.

Не трябва да се забравя, че именно Сайкс държи рекорда за най-много полпозишъни в WSBK. Той е стартирал от първа позиция в цели 51 състезания, както повечето от тях бяха по време на престоя му в Кавазаки.

„За мен и за екипа е истинско удоволствие да посрещнем световен шампион като Том Сайкс“, сподели Пучети.

„Сигурен съм, че заедно ще можем да се учим и развиваме, като използваме и значителния му опит в тестовете, за да направим нашият мотор още по-конкурентоспособен. С пилот от неговия калибър целта ни не може да бъде по-малка от класиране в топ пет.“

„Вече сме организирали график за тестове, който ще започне на Херес през декември. Тогава ще започнем да формираме нашата машина по вкуса на Том. След това ще продължим с тестове в аеродинамичния тунел и допълнителни изпитания на писта през януари. Целият екип е много развълнуван да посрещне топ състезател като Сайкс“, допълни Мануел Пучети.