Начало MotoGP News Яноне се завръща в MotoGP с тима на VR46

Яноне се завръща в MotoGP с тима на VR46

24
0
Андреа Яноне
Андреа Яноне, снимка VR46 Racing Team

Андреа Яноне се завръща в MotoGP този уикенд. Италианецът ще замести Фабио Ди Джанантонио в тима на VR46 Дукати. Това ще бъде първи старт за Яноне в световния шампионат от пет години насам.

Днес VR46 Дукати обяви, че Яноне ще замести Фабио Ди Джанантонио в предстоящата Гран при на Малайзия. Припомняме, че 26-годишният пилот ще се подложи на операция след няколко дни и ще пропусне финалните два старта от кампанията. Очакванията са Ди Джанантонио да се върне за предсезонните тестове в Малайзия през февруари

Още миналата седмица се появиха спекулации, че Яноне ще кара за VR46 Дукати в Малайзия. Италианецът вече приключи първата си кампания в WSBK, в която дори взе една победа. Преди това стана ясно, че той ще кара за GoEleven Дукати и през следващата година.

Яноне има голям опит в MotoGP. Италианецът беше част от световния шампионат от 2013 до края на 2019 г. През този период той записа една победа и 11 подиума с марки като Дукати, Сузуки и Априлия.

В началото на 2020 стана ясно, че Яноне е дал положителна проба за дростанолон. Това е анаболен стероид, включен в списъка със забранени вещества на Световната антидопингова агенция. Първоначално италианецът получи забрана за участие в мотоциклетни състезания за година и половина. След това забраната беше удължена на четири години от Арбитражния съд.

През този период Яноне караше за Априлия. Марката от Ноале обаче освободи италианеца след наказанието, което получи от ФИМ. На негово място през сезон 2020 караха Брадли Смит и Лоренцо Савадори.

В началото на тази година Яноне възобнови състезателната си кариера в WSBK. 35-годишният пилот подписа с тима на GoEleven Дукати и направи много силно впечатление. В крайна сметка той финишира осми в крайното класиране с актив от 231 точки

„Много съм щастлив да потвърдя, че Андреа Яноне ще се състезава с нашите цветове и Дукати Десмоседичи GP23. На първо място той доказа, че се намира в отлична форма. Той завърши сезона в WSBK на висота и винаги е оставал близо до Дукати“, каза Алесио Салучи.

„Освен това той е голям приятел на семейството на VR46, както в личен план, така и на Вале. Много се радваме да го приветстваме в състезателния отбор и да го видим отново на мотоциклет от MotoGP. Това е наистина страхотна история! В същото време всички пожелаваме на Фабио късмет, тъй като тази седмица той претърпява операция на рамото. Нямаме търпение да го видим отново на пистата през 2025-та“, добави директорът на VR46 Дукати.

„Карането на мотора. спечелил шампионата, е вълнуващо. MotoGP е най-технологичният и високопроизводителен шампионат. за мен е чест, че от VR46 помислиха за мен и се почувствах длъжен да се възползвам от тази възможност веднага щом ми беше предложена“, сподели Яноне.

„Предизвикателството определено е лудо, сложно и важно, тъй като от години не съм карал мотоциклет от тази категория и не съм правил никакви тестове. Развълнуван съм да работя с Дукати и VR46 Racing Team, както заради много високото ниво, така и заради приятелството, което ни свързва от години. Бих искал да благодаря на Валентино Роси, Алесио Салучи, Пабло Нието, Джиджи Дал’Иня, Клаудио Доменикали и Мауро Грасили“, добави италианецът.

За момента участието на Яноне е потвърдено само в Малайзия. Има немалка вероятност италианецът да се включи във финалния кръг във Валенсия, както и в тестовете след това.