Начало Други Занарди ще участва в 24-часовото състезание на Спа-Франкоршамп

Занарди ще участва в 24-часовото състезание на Спа-Франкоршамп

40
0

Алесандро Занарди ще участва с BMW в 24-часовото състезание на Спа-Франкошамп. Новината бе обявена на специално събитие в BMW Welt.

67-ото издание на „Circuit de Spa-Francorchamps“, чиято история започва през 1924 година, ще се състои от 25 до 26 юли 2015 година. Това ще бъде първото участие на Занарди в 24-часово състезание. След като загуби краката си при тежка катастрофа през 2001 г., в периода 2003-2009 г. съвместно с BMW Motorsport той успешно участва в европейския шампионат за туристически автомобили (ETCC), както и в световните серии от същия тип (WTCC).

След 4-годишно прекъсване през 2014 година Занарди се завърна в моторните спортове като пилот на BMW works и участва в Blancpain Sprint Series със специално пригодено BMW Z4 GT3.

Участието в Спа-Франкошамп, едно от най-реномираните 24-часови състезания, обаче е напълно ново предизвикателство за Занарди и BMW Motorsport: за пръв път Занарди ще споделя кокпита с друг пилот без физически увреждания. Задачата пред инженерите на BMW Motorsport е била да модифицират кокпита на BMW Z4 GT3 така, че смяната на пилотите да се извършва максимално бързо. По време на спиранията в бокса автомобилът трябва да бъде адаптиран съм различните изисквания на водач с крака и водач без крака. Поради това BMW Motorsport разработиха специални компоненти за подаване на газ, спиране и превключване на предавките. Екипът на Занарди и неговите колеги ще бъде обявен на по-късен етап.

„Въодушевени сме от факта, че Алекс ще участва в това великолепно ново приключение”, коментира директорът на BMW Motorsport Йенс Маркард. „В рамките на неговото завръщане през сезон 2014 той за пореден път доказа, че няма невъзможни неща, когато целеустремеността е съчетана с техническо ноу-хау. Участието в 24 часа на Спа-Франкошамп е следващият крайъгълен камък на нашето дълго и тясно сътрудничество. Определено не е лесна задача да се направят такива модификации, които ще позволят Алекс да споделя кокпита с други водачи. Но това е и едно великолепно предизвикателство за инженерите на BMW BMW Motorsport, които участваха в разработките с голям ентусиазъм. Нямаме търпение да видим Алекс в нашето BMW Z4 GT3 на стартовата решетка на това престижно състезание.”

„Участието в 24 часа на Спа-Франкошамп определено ще е следващият връх в моята кариера”, казва Занарди. „Дълго съм си мечтал да карам в подобно състезание за издръжливост. Страхотно е, че Йенс и BMW Motorsport ще позволят тази мечта да се сбъдне. На пръв поглед изглежда невъзможно водач без крака да участва заедно с „нормални” водачи в една толкова оспорвана, тежка и престижна надпревара. Но аз знам, че моите приятели от BMW Motorsport разполагат с необходимия технически опит и имат съответните иновативни идеи, за да се справят майсторски с това предизвикателство. Искам наистина да им благодаря за усилията и много се радвам на това ново приключение със семейството на BMW.”

За да се подготви за състезанието за издръжливост, пилотът на BMW ще участва в състезанието Blancpain Endurance Series на пистата Пол Рикар в Льо Кастеле (Франция), което ще се проведе на 19 и 20 юни. На 24 юни Занарди ще участва официалните тестове за 24 часа на Спа-Франкошамп. Планирани са и участия в други надпревари, но те още не са потвърдени.

2015 година ще бъде една натоварена година за Занарди, тъй като посланикът на марката BMW отново ще съчетае своите активности като състезател и параатлет. Той ще участва в световната купа по Paracycling и само седмица след старта на 24 часа на Спа-Франкошамп ще е и на световното първенство по Paracycling. То ще се проведе от 28 юли до 2 август в Нотвил (Швейцария). Досега Занарди е спечелил 4 световни титли, две от които през 2013 и 2014 година. През тази година той ще се опита да продължи серията от победи със своя Handbike. През октомври ще участва за втори път в световноизвестния ултра-триатлон. През миналата година Алекс отпразнува успешния си дебют в това ултимативно предизвикателство за издръжливост. Занарди измина пълната дистанция от 226, 255 километра за 9:47,14 часа. От общо участващите 2187 атлети той се класира на 272-ро място. В своята възрастова категория M45-49 състезателят зае 19-то място от 247 участника.