Начало Автомобили Заводът в Динголфинг се подготвя за новото BMW Серия 5

Заводът в Динголфинг се подготвя за новото BMW Серия 5

37
0

Седмото поколение на BMW Серия 5 също ще се произвежда завода на BMW Group в Бавария. Производството ще стартира още през тази година, а въвеждането на пазара е планирано за началото на 2017-та. За подготовката за новия модел през последните месеци бяха направени много промени на всички технологии в завода в Динголфинг. В този процес бяха инвестирани няколкостотин милиона евро – за новото каросерийно производство в западната част на завода, за преструктурирането на вграждането на агрегатите при сглобяването на автомобила.

„Динголфинг остава нашия център по компетентност за върховите моделни семейства на BMW“, каза Оливер Ципзе, член на Управителния съвет на BMW AG. Освен производството на множество модели на BMW Серия 7 и BMW Серия 6 там в бъдеще ще бъдат произвеждани и всички варианти на новото BMW Серия 5. За пръв път новото BMW Серия 5 Седан ще бъде произвеждано и от австрийската фирма Magna Steyr AG & Co KG в нейния завод в Грац. „Високата гъвкавост в рамките на нашата глобална производствена мрежа и утвърдилото се сътрудничество с нашия партньор Magna Steyr ни дава възможност да реагираме гъвкаво на очаквания висок интерес на клиентите към най-успешната бизнес лимузина в света“, допълва Оливер Ципзе.

BMW Серия 5 от години е пазарен лидер в премиум сегмента на горния среден клас с над 347 000 продадени автомобила през 2015 година.

След интеграцията на новите модели на BMW Серия 3 и 4 производството в завода на BMW Group в Динголфинг се увеличава значително, като там годишно се произвеждат около 350 000 автомобила. „С решението да започнем производството на моделните варианти на BMW Серия 3 и 4 ние доказахме нашата конкурентоспособност и сме независими от жизнените цикли на големите моделни семейства“, казва ръководителят на завода в Динголфинг Йозеф Кершер. Eдна от последиците на успешния растеж обаче е, че заводът не може единствен да посрещне очакваните обеми, като основната част от автомобилите от новото BMW Серия 5 както и преди ще бъдат произвеждани в Динголфинг.

„Радостни сме, че имаме професионален партньор като Magna Steyr за производството на нашия успешен модел. Те могат да разчитат на нашия дългогодишен опит при производството на BMW Серия 5. Ще работим в тясно сътрудничество със завода в Грац“ казва Кершер.

След BMW X3, което от 2003 до 2010 година се произвеждаше от Magna Steyr, BMW Серия 5 Седан ще е вторият модел на BMW, който ще бъде произвеждан в Австрия. В момента Magna Steyr произвежда за BMW Group актуалните модели MINI Countryman и MINI Paceman.

Производството на новото BMW Серия 5 Седан стартира в края на годината, първо в завода в Динголфинг, а от началото на 2017 година и при Magna Steyr в Грац.

Заводът в Динголфинг е една от общо 31 производствени мощности на BMW Group по целия свят. Всеки ден в завод 2.4 се произвеждат около 1 600 автомобила от BMW Серия 3, Серия 4, Серия 5, Серия 6 и Серия 7. През 2015 година заводът е произвел над 360 000 автомобила. В момента в завода в Динголфинг работят около 17 500 работника и 800 стажанта.

Освен основното автомобилно производство в този завод се произвеждат и автомобилни компоненти като пресовани детайли, седалки, както и компоненти за окачването и задвижването. Поради високата компетентност по отношения на алуминия при производството на окачвания и дългогодишния опит в областта на алтернативните задвижвания заводът на BMW в Динголфинг доставя в Лайпциг и важни компоненти като високоволтови батерии, електрически трансмисии и Drive-структури за новите модели на BMW i и произвежда високоволтови батерии, както и електромотори за Plug-in хибридните модели на BMW Group.

В този завод се произвеждат и каросериите за всички модели на Rolls-Royce. Така нареченият динамичен център, голяма складова и логистична база, осигурява оригинални BMW части и аксесоари за дилърите на BMW и MINI по целия свят.