Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заубер подкрепи Мозли за намаляване бюджетите в замяна на техническа свобода

Заубер подкрепи Мозли за намаляване бюджетите в замяна на техническа свобода

32
0

Заубер подкрепи идеята на Макс Мозли за намаляване бюджетите на отборите във Формула 1 в замяна на техническа свобода.

Бившият президент на ФИА заяви, че според него може да се направи чудесен шампионат и ако екипите разполагат с по 100 милиона долара на сезон. Той смята, че всеки тим, съгласил се доброволно на лимита, трябва да е ограничен единствено от изискванията за безопасност и размери.

„Като отбор винаги сме твърдели, че ограничение на бюджетите е единствената разумна идея, за да вървим напред”, заяви шефът на Заубер Мониша Калтенборн пред Аутоспорт. „Тя постановява границите на харчене. Идеята на Макс е максимумът по отношение на техническото и инженерно предизвикателство. Не мисля, че има концепция, която да позволява оптимизиране на този аспект. По принцип състезанията са основата на Формула 1, но инженерният труд също е част от спорта.”

Според Калтенборн идеята на Мозли е интересна, а F1 се нуждае от нова визия за бъдещето: „Този тип изказване ми показва, че в спорта ни е нужно нещо като Френската революция. Може би е време.”

Тя припомни, че Мозли бе автор на идеята за ограничаване на разходите през 2009 г., вследствие на която три нови екипа влязоха във Формула 1. Испания Рейсинг обаче фалира през 2012 г., а Катерам и Маруся – през 2014-та. Тимът от Бенбъри бе спасен в последния момент с частни инвестиции. Имуществото на този от Лийфийлд все още се разпродава в опит за събиране на средства за погасяване поне на част от дълговете му.