Начало Автомобили За първи път български отбор ще участва в европейския Shell Eco-marathon

За първи път български отбор ще участва в европейския Shell Eco-marathon

46
0

Тазгодишното издание на европейския
Shell Eco-marathon обещава да бъде едно от най-оспорваните състезания, провеждани досега. След внимателен подбор сред повече от 300 заявления изборната комисия на Shell Eco-marathon покани 200 отбора да участват в тазгодишното състезание за икономия на гориво, което ще се проведе от 22 до 24 май на пистата Ногаро във Франция.

При избора на участниците комисията се е стремяла да осигури най-високо ниво на сигурност на пистата и извън нея и възможно най-голямо разнообразие на участващи страни, образователни институции, категории гориво и типове двигатели. Изброените по-долу цифри показват, че комисията е изпълнила мисията си.

Тазгодишният европейски Shell Eco-marathon ще включва:

– 200 отбора от 25 различни страни – увеличение от 25% на броя на участващите страни в сравнение с миналата година.

– 4 нови европейски държави ще участват в състезанието: България (1 отбор), Унгария (2 отбора), Украйна (2 отбора) и 1 отбор от Великобритания, който се завръща след дългогодишно отсъствие.

– 2 нови страни извън Европа ще се включат в състезанието: Иран (1 отбор) и Мароко (1 отбор).

– Категории превозни средства: 75% прототипи; 25% автомобили от градски тип, като ръстът от 40% в тази категория за пореден път демонстрира нарастващата й популярност.

– 4 категории гориво: бензин, дизел, пропан-бутан и алтернативни енергийни източници като биогорива, водород, GTL (синтетичен дизел от природен газ) и слънчева енергия. Алтернативните горива са втората най-популярна категория след бензина.

– Една трета от отборите във финалната селекция са от средни училища, а две трети са от университети.

За първи път тази година в европейския Shell Eco-marathon ще участва и български отбор. Шестима студенти от специалност „Транспортна техника и технологии” на Техническия университет – София, с ръководител доц. д-р инж. Борислав Трайков, ще представят страната ни в състезанието за икономия на гориво. Отборът вече работи по създаването на автомобил в категорията „Градски тип”.

Капитан на отбора е Желязко Картунов. Дизайнът на автомобила е на Тодор Добрев, който завършва магистърска степен Автомобилен дизайн в ТУ-София. Пилот на автомобила ще бъде Пламен Койчев. Любопитното е, че резервният пилот е жена – Анна Царска. Тя е избрана заради уменията си като бъдещ автомобилен инженер и заради страстта си към автомобилите.
“Веднага след като от компанията ни представиха инициативата Shell Eco-marathon през 2007 г., започнахме да подготвяме документите си за кандидатстване. Много сме щастливи, че организаторите одобриха проекта ни и ни поканиха да участваме. Да се състезаваш с най-добрите студенти от цяла Европа – ето това е истинско предизвикателство”, споделя Желязко Картунов.

В момента отборът на ТУ-София, който за пръв път ще представи България на Shell Eco-marathon, търси спонсори за завършване на проекта.