Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Забраниха допълнителните тежести в амортисьорите

Забраниха допълнителните тежести в амортисьорите

47
0

Оригиналното решение за поставяне на допълнителна тежест в средата на предните пружини и амортисьори, за което специално ви разказахме в миналия ни брой, бе забранено от ФИА. Целта на устройството, изобретено от Рено и въведено от още няколко екипа, сред които и Ферари, бе гумите да се товарят възможно най-равномерно и да имат по-добър контакт с трасето.
Рено никога не признаха официално, че използват системата. Според неофициална информация освен Ферари още Ред Бул и Макларън имат такива устройства.
Разпространението на допълнителната тежест обаче предизвика вниманието на ФИА. След разглеждане на конструкцията тя бе забранена напълно, тъй като експертите на организацията я обявиха за “движещо се аеродинамично устройство”. До всички отбори е изпратено писмо от техническия делегат Чарли Уайтинг. В него се посочва изрично, че използването на тежестта не е било поставяно под въпрос от който и да било екип и разследването е извършено изцяло по инициатива на ФИА. “Тъй като тежестта, поставяна около амортисьорите, е конструирана така, че да се движи свободно, то тя не е неподвижна част от автомобила и съответно не остава в покой при неговото движение”, се казва в писмото. В допълнение е посочено, че заради тази си функция конструкцията е в нарушение на точка 3.15 от техническите правила и затова се забранява.