Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Забраниха участие на руски и беларуски пилоти в състезания на територията на...

Забраниха участие на руски и беларуски пилоти в състезания на територията на Великобритания

3041
0
Никита Мазепин
Никита Мазепин; снимка: Хаас

ФИА остави руските и беларуски пилоти да се състезават в шампионатите ѝ, но ще се сблъскат с други трудности, ако продължат да карат в различни автомобилни първенства. Моторспорт Великобритания обяви, че забранява на представителите на двете държави да участват в събития на територията на Обединеното кралство. Това се отнася не само за състезатели, но и за отбори и означава допълнителни затруднения за Никита Мазепин във Формула 1.

„Наше задължение е да използваме каквото влияние имаме, за да сложим край на тази изцяло неоправдана инвазия в Украйна. Бихме приканили моторспорт обществото и колегите ни по света да приемат изцяло препоръките на Международния олимпийски комитет и да сторят всичко по силите си, за да прекратят войната“, заяви председателят на Моторспорт UK Дейвид Ричардс.

„Ние подкрепяме народа на Украйна и моторспорт общността след инвазията и последвалите недопустими действия. Сега е моментът международната моторспорт общност да действа и да демонстрира подкрепата си за Украйна и колегите ни от украинската федерация.“

От организацията допълниха, че са взели решението си след консултации с други международни федерации.

Това означава, че Никита Мазепин не би могъл да участва в Гран при на Великобритания през лятото

В Хаас тази седмица водят разговори относно бъдещето на взаимоотношенията си с руския пилот и основния си спонсор Уралкали. Мазепин пътува с виза за повечето кръгове от световния шампионат. Ако има ограничаване придвиждането на руски граждани, както и ако други държави последват примера на Великобритания и забранят участието на руски и беларуски пилоти в надпревари на своя територия, проблемът на Хаас ще се задълбочи.

От момента, в който се стана ясно, че съдбата на Мазепин в Хаас е несигурна пък се говори кой би могъл да го замести. Междувременно отборът се намеси, за да защити пилота от обидите на Джеръми Кларксън. Мазепин бе изразил надежда за провеждането на Гран при на Русия (преди окончателната ѝ отмяна от Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА – б.р.). Телевизионният водещ го нагруби в Туитър и го прати да се състезава в Русия.

Гюнтер Щайнер заяви, че е разбрал за изблика на Кларксън.

„Може би го е написал в момента на яд или нещо подобно, защото е доста директно. Най-доброто за Никита в момента е да не се вглежда в тези неща, тъй като той няма нищо общо. Всички трябва да преодолеем ситуацията“, допълни Щайнер.