Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА остави руските и беларуски пилоти да карат в шампионатите ѝ като...

ФИА остави руските и беларуски пилоти да карат в шампионатите ѝ като неутрални състезатели

1453
0
ФИА
снимка: Спас Генев

Световният съвет на ФИА за автомобилен спорт (World Motor Sport Council – WMSC) реши да не забранява участието на руски и беларуски пилоти в администрираните от федерацията шампионати. Президентът на организацията Мохамед бин Сулайем свика извънредно заседание, на което да се обсъди ситуацията след инвазията на Русия в Украйна.

„Както знаете, ФИА наблюдава ситуацията в Украйна с тъга и шок и аз се надявам на бързо и мирно решение. Осъждаме руската инвазия в Украйна и мислите ни са с всички, страдащи вследствие на настоящите събития там. Бих искал да подчертая, че ФИА заедно със своите промоутъри действа проактивно още през миналата седмица и оповести решения, свързани с Формула 1, Формула 2, WTCR и международната дрифтинг купа. Обновени версии на международните календари ще бъдат представени на WMSC в Бахрейн за одобрение“, заяви Бин Сулайем в началото на срещата.

Решенията на съвета гласят:

„В съответствие с препоръките на Международния олимпийски комитет членовете на съвета одобриха следни мерки, влизащи незабавно в сила:

  • Никакви международни/зонови състезания няма да се състоят на територията на Русия и Беларус до второ нареждане.
  • Никакви флагове/символи на Русия и Беларус няма да бъдат използвани в международни събития до второ нареждане.
  • Никакви руски и беларуски национални отбори няма да участват в международни/зонови събития до второ нареждане.
  • Руски и беларуски пилоти, индивидуални състезание и официални лица да участват в международни/зонови събития единствено като неутрални и под „флага на ФИА“ с придържане към принципите на федерацията за мир и политически неутралитет до второ нареждане.
  • Представителите на руски и беларуски организации, членуващи във ФИА, временно да напуснат постовете си в международната федерация.“

От федерацията посочиха, че няма да се изплащат финансови средства на руски и беларуски членове. Няма да бъдат и давани нови грантове до второ нареждане.

Официално е отменена Гран при на Русия заради форсмажорни обстоятелства.

„Искам да благодаря на членовете на съвета за бързите действия при решаването на тези мерки в интерес на спорта и мира. Ние сме солидарни с Леонид Костюченко, президент на украинската автомобилна федерация (FAU), с цялото семейство на ФИА в страната. Днешните мерки са признание за авторитета на FAU в Украйна и са в съответствие с препоръките на Международния олимпийски комитет. Водим активни дискусии с членовете си, изразявайки съчувствие и подкрепа в този тежък за тях момент. Искрено се надяваме на мирно разрешение“, заключи Бин Сулайем.