Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Задоволство и разочарование във Ферари след състезанието

Задоволство и разочарование във Ферари след състезанието

47
0
2013,Индия,Люис Хамилтън,Мерцедес,Фелипе Маса,Ферари

Въпреки впечатляващото представяне на Фелипе Маса в състезанието за Голямата награда на Индия, завършило със спечелването на четвъртото място, заради оставането на Фернандо Алонсо извън точките Ферари загуби второто място в класирането при конструкторите. Заради доброто класиране на пилотите на Мерцедес, Сребърните стрели излязоха напред в шампионата при конструкторите, където пък недостижими вече дори и теоретично е отбора на Ред Бул. Състезанието за Алонсо приключи още на първия завой, където след инцидент с Уебър, бе принуден да направи ранен стоп и в крайна сметка се класира 11-и.

„Днес инцидентът от първата обиколка повлия на цялото ми състезание“, обясни Алонсо след надпреварата. „Трябваше да сменим носа и да направим допълнително спиране. Нямах възможност да изпреварвам и битката в средата бе доста трудна. В началото Уебър докосна някого, после и мен, а в четвъртия завой аз докоснах Бътън. Управлението, особено при десните завои се чувстваше доста трудно. Единственото, което можех да направя е да се прибера в бокса.

Ако погледнем състезанието на Уебър или това на Перес, тогава може да се каже, че първоначалната ни стратегия бе добра. Защото докато всички минаха през бокса, тези двамата диктуваха темпото и водеха колоната. В крайна сметка обаче нещата се подредиха може би по-добре за тези, които стартираха с меките.

Искам да поздравя Фетел, защото както във всички спортове, така и тук най-добрият печели. Разбира се в известна степен съм и малко тъжен, защото не успях да спечеля точки за класирането при конструкторите. Ако искаме да спечелим второто място в това класиране ще трябва да се постараем повече в следващите състезания. Ще се стремим да качим поне една кола на подиума, ако не и двете.“

„Направихме добро състезание и съм доволен, защото стратегията ни се оказа добра“, обясни от своя страна Маса. „Успявах през цялото време да поддържам добро темпо, дори и с меките гуми. Можех да се боря за подиум, но с развитието на пистата някои, като например Грожан, успяха да минат през дистанцията само с едно спиране. Това бе невъзможно за нас.

Загубих позиция спрямо Розберг, който направи ранен втори стоп. Въпреки това съм доволен, защото днес не допуснахме грешки. Загубихме второто място при конструкторите, защото болидите на Мерцедес тук бяха доста бързи. Ясно ни е, че няма да е лесно да се преборим с тях в оставащите три състезания, но ще дадем всичко от себе си.“

„Днешното състезание бе от една страна позитивно, а от друга негативно за нас“, обясни техническият директор Пат Фрай. „Фелипе направи впечатляваща първа обиколка и чудесно състезание. За Фернандо пък нещастното стечение на обстоятелствата съсипа състезанието му. Без него щяхме да спечелим повече точки за класирането при конструкторите. Има още три състезания и ще направим всичко възможно да си върнем второто място.

Фелипе направи чудесно състезание и не случайно финалната му позиция бе по-добра от стартовата. Направи чудесен старт и после успя да запази меките гуми осем обиколки. Показа добра скорост и успя да задържи Хамилтън зад себе си. Жалко е, че не успя да направи същото и с Розберг.

Фернандо пък можеше да постигне и по-добър резултат, защото стратегията му бе обещаваща. След удара в първата обиколка обаче предната част на колата му не бе стабилна. Затова трябваше да го приберем рано в бокса и това повлия негативно на състезанието му. Въпреки това той опита всичко, за да спечели колкото се може повече позиции.

Сега вече гледаме към Абу Даби. Ще се опитаме и там да обърнем ситуацията при конструкторите.“