Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Зак Браун: F1 не трябва да допуска два отбора с един и...

Зак Браун: F1 не трябва да допуска два отбора с един и същ собственик

1560
0
Зак Браун, Макларън
Зак Браун, снимка Макларън

Зак Браун отново коментира темата за сътрудничеството между Ред Бул и Алфа Таури. Главният изпълнителен директор на Макларън каза, че „F1 не трябва да допуска два отбора с един и същ собственик“. Браун също така призова ФИА и ръководството на шампионата да следят отблизо работата между двата тима.

Преди няколко дни Зак Браун публикува „отворено писмо“ в уебсайта на неговия отбор. В него той призова F1 да забрани на всяка организация да притежава няколко отбора в шампионата

Зак Браун направи индиректна атака към Ред Бул. Производителят на енергийни напитки е собственик на отборите Ред Бул Рейсинг и Алфа Таури. През 2020 г. тимът ребрандира своя младежки тим като Алфа Таури. Предишното наименование на тима Торо Росо означава на италиански „Червен бик“. Автомобилите на двата тима имаха и поразителна прилика в своите разцветки.

Ред Бул се състезава в F1 с два отбора от 2006 г. насам. Макар да са с един собственик, тимовете бяха напълно автономни и работеха самостоятелно. От друга страна, прогресът на тима от Фаенца породи известни съмнения за това, че е била получена помощ от големия брат.

Някои директори на отбори започнаха да се питат дали отборите с един и същ собственик трябва да бъдат забранени. По-рано тази година Гюнтер Щайнер отбеляза, че има много други спортове, в които такова нещо не е позволено. Според него това със сигурност ще бъде аргумент, който рано или късно ще се появи.

Браун изтъкна същото нещо в отвореното писмо, в което написа следното:

„Повечето други големи спортове забраняват притежаването на два отбора в рамките на една и съща лига поради очевидните потенциални щети, които това нанася на конкуренцията.“

„Ситуацията е нездравословна, защото влияе на решенията, които се вземат както на пистата, така и извън нея. Независимо дали става въпрос за достъп до повече данни, споделяне на компоненти [или] персонал. Тук се включва дори и влияние върху стратегическо гласуване. Това не е в духа на разпоредбите.“

Зак Браун смята, че споделянето на някои части, включително силовите агрегати, трябва да бъде разрешено. Например Макларън използва двигатели и други компоненти от Мерцедес. Преди месец тимът от Уокинг удължи споразумението си с германския производител до 2030 г.

Зак Браун иска създателите на правилника в F1 да направят повече, за да гарантират, че отборите работят независимо един от друг.

„F1 не трябва да допуска два отбора с един и същ собственик. Важно е да отстояваме независимостта, конкуренцията и справедливостта. Бих искал да видя промени в правилника, които да гарантират, че в бъдеще те ще спрат разпространението на влияние от един отбор към друг чрез стратегически съюзи и особено чрез собственост“, добави Зак Браун.

„F1 трябва да бъде вярна на своята марка и всеки отбор – с изключение на задвижващите системи – трябва да бъде напълно независим един от друг.“

„Вярвам, че феновете на F1 по принцип вярват в честността на конкуренцията и равните условия. Те биха отхвърлили всякакви действия, които компрометират истинския дух на конкуренцията във Формула 1. Частичното споделяне на информация, моделите на споделена собственост и стратегическите съюзи в рамките на спортната структура на F1 само ще послужат за подкопаване на вярата на феновете в честната и ожесточена конкуренция“, завърши CEO-то на Макларън.

Алфа Таури ще промени името си преди началото на следващия сезон. Тимът от Фаенца ще изчака старта на 2024-та, след което се очаква най-накрая да обяви поредното си ребрандиране.