Начало Избрани Зак Браун: Състезанието в Лас Вегас поставя Монако под голямо напрежение

Зак Браун: Състезанието в Лас Вегас поставя Монако под голямо напрежение

1684
0
Гран при на Монако
снимка, Пирели

Изпълнителният директор на Макларън Зак Браун приветства включването на Лас Вегас в календара на F1 от 2023 г. Американецът твърди, че блясъкът на новото събитие е предупреждение за надпреварата в Монако. 

Благодарение на историческия си статут и непреходния си блясък, Монако е оцелял през вековете като място за провеждане на Формула 1, дори въпреки анахронизма на пистата, която според мнозина отдавна не е подходяща за съвременните изисквания на световния шампионат. 

Браун смята, че бляскавият престиж и наследството на Княжеството вече не са достатъчни, за да запазят привилегирования му статут в дневния ред на спорта. Според него появата на нови и колоритни събития като Маями и Лас Вегас могат да засенчат състезанието по улиците на Княжеството. 

Монако винаги е било най-бляскавата част от F1, каза Браун пред Ройтерс. „Въпреки това Маями, Сингапур и Лас Вегас започват да добавят някои доста бляскави пазари.“

„Княжеството трябва да се съобрази с търговските условия на другите Гран при, а също така може би трябва да поработи върху начините, по които да адаптира пистата си. Причината за това е увеличаването на автомобилите. Те създават предпоставка за все по-трудни надпревари по тесните улици на Монте Карло. Състезанието в Лас Вегас поставя Монако под голямо напрежение“

Десетилетия наред Монако организираше състезанията от F1 без да плаща такса за домакинство. Миналата година Княжеството също бе платежоспособен партньор ма спорта, въпреки че отделяше много по-малко средства от другите домакини на кръгове от шампионата.

Очаква се F1 да предложи по-твърди условия, когато договорът с Княжеството бъде подновен в края на годината. В момента Гран при на Монако няма подписан договор, който да задържи историческата надпревара след сезон 2022.

Трябва да се вземе предвид историята. Но също така мисля, че трябва да се вземе предвид и шоуто, което предоставят новите трасета в шампионата, добави Браун.

Съществува и елемент, който не бива да определя решенията ни, но трябва да бъде част от тях. Това е икономическият принос на спорта. “

Предпочитам Монако да остане в календара на шампионата, отколкото да отпадне. Но не трябва да се правят големи компромиси за неговото провеждане. Kакто спортът е по-голям от всеки пилот и отбор, така и това състезание не е по-голямо от него“, завърши Зак Браун.