Начало Избрани Зак Браун за устройството на Ред Бул: Защо ФИА запечатва нещо, което...

Зак Браун за устройството на Ред Бул: Защо ФИА запечатва нещо, което уж е недостъпно?

554
0
Ред Бул F1
снимка: Майкъл Потс

Зак Браун може да се е разбрал с Кристиан Хорнер по въпроса за най-бързата обиколка на Даниел Рикиардо в Сингапур, но използва дискусията относно устройството в Ред Бул RB20, влияещо на отстоянието на компонент в предната част на колата от асфалта, за да поиска пълно разследване.

„Няма съмнение, че те имат достъп до устройството отвътре, от кокпита на колата – това е безспорно. Затова мисля, че нямаха избор освен да признаят, че имат такъв достъп. Ние нямаме, при нас конструкцията не е такава. И от това, което виждаме, останалите осем отбора също. Защо това е направено така, че да е вътре в колата? При другите 9 екипа е отвън. Находчивостта е част от Формула 1, но има и черно-бели правила. Не можеш да пипаш болида (след квалификация) освен ако не е за комфорта на пилота“, заяви Зак Браун пред Скай Спортс F1.

„Те избраха много внимателно думите си, казвайки „когато автомобилът е напълно сглобен“. Но в закрит парк болидът може да не е напълно сглобен и когато работиш по нещо, отнасящо се до комфорта на пилотите. Освен това не се връзва и коментарът, че не може да се модифицира. Защо тогава ФИА смята за необходимо да запечата нещо, което уж е недостъпно след или по време на закрит парк?“, попита Зак Браун

„Много се радвам, че ФИА се занимава с въпроса. Трябва да има много пълно разследване, защото ако пипаш по колата след или по време на закрит парк, то въпросът е черно-бял. Има сериозно нарушение (на правилата), което трябва да носи големи последствия. Да пипаш по болида след закрит парка е крайно нелегално“, продължи американският мениджър

„Защо правиш устройството така, че да е вътре в колата, докато при останалите девет отбора е различно? ФИА трябва да работи здраво, за да открие дали е използвано. Прозрачността е жизненоважна в настоящата епоха. Аз имам още въпроси. И от разговорите си с други шефове на отбори знам, че и те имат още въпроси. Искам още отговори преди да кажа, че вероятно не са го използвали. Но според мен ФИА ще разбере“, каза още Зак Браун, който по-рано бе забелязан да разговаря с Фредерик Васьор от Ферари.

След свободната тренировка на пистата Circuit of the Americas механик на Ред Бул показа устройството на представител на ФИА. След това то бе запечатано по искане на федерацията.