Начало Избрани Зандвоорт няма да допусне никакви блокади по време на състезателния уикенд в...

Зандвоорт няма да допусне никакви блокади по време на състезателния уикенд в F1

16845
0
Писта Зандвоорт 2022
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Зандвоорт няма да допусне никакви блокади по време на състезателния уикенд в F1. Ръководството на пистата обяви, че води преговори с местните таксиметрови шофьори, които заплашват да нарушат уикенда за Гран при на Нидерландия и да организират протести заради наложените ограничения върху услугите им.

Според нидерландски източници, около 150 таксиметрови шофьори може да се сблъскат с ограничения при достъпа до Зандвоорт. Очакванията са нидерландското трасе да посрещне над 100 000 фенове дневно

Според правилата, шофьорите на таксита трябва да притежават надлежно удостоверение за достъп до определена зона извън кръга. Тя е определена и разпределена само определена квота от разрешения за „Taxi-Pass“.

Според представителят на община Зандвоорт Валтер Санс, ограниченията са следствие от проблем, с който се сблъскаха организаторите на събитието миналата година. Тогава редица таксита са навлезли незаконно в забранена зона и са предизвикали хаос в организацията на събитието.

„През последните две издания те не получиха достъп до Зандвоорт. Миналата година такситата незаконно получиха пропускателен билет и влязоха сами в селото около пистата и, предлагаха услугите си „, сподели Санс.

„Това доведе до много неудобства и проблеми в рамките на нашия план за мобилност. Знайте, че правилата са в сила от две години и че наистина ще ги поддържаме и ще действаме според тях и през тази година. Такситата, които имат разрешение за превоз, са получили билет за преминаване и затова са разпознаваеми.“

Въпреки това, таксиметровите шофьори се противопоставят на ограниченията и заплашват общината с протест или дори блокада на състезанието от F1. В момента Зандвоорт се консултира с местните полицейски власти за това как да се справи с евентуални смущения по време на събитието.

„Сега те казват: ще блокираме. Получава се ситуация като при други демонстрации. В Нидерландия можете да протестирате и да демонстрирате, така че това е като всяко друго действие“, каза говорител на Зандвоорт.

„Провеждат се консултации с хората, които се грижат за обществения ред и сигурността, като например полицията. След това ще разгледаме как може да се управлява такава демонстрация. Допълнително обяснихме защо имаме правила [за входните билети и т. н. ]. Миналогодишният доклад за оценка установи, че има твърде много неудобства, дължащи се на незаконни удостоверения за преминаване на таксита. Това, което правим сега, е да започнем разговор и да не допускаме протести и демонстрации.“

Състезателният уикенд на Зандвоорт ще се проведе в периода 25-27 август. Това е третото посещение на F1 в Нидерландия след повече от 35-годишно отсъствие. Предишните два старта в Зандвоорт бяха спечелени от местния любимец Макс Верстапен. Двукратният световен шампион е фаворит и за спечелването на тазгодишния старт в Нидерландия.