Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Защитата на Екълстоун оспорва позицията на Грибковски по време продажбата на F1...

Защитата на Екълстоун оспорва позицията на Грибковски по време продажбата на F1 акциите

44
0
Бърни Екълстоун

Защитата на Бърни Екълстоун оспори позицията на бившия банкер Герхард Грибковски по време на продължаващия срещу англичанина процес в Мюнхен.

Обвинението твърди, че управляващият търговските права на F1 е подкупил длъжностно лице, наето от една от страните по сделката за продажба акциите на спорта. Според адвокатите на Бърни Грибковски съвсем не е бил в тази си роля в момента на договарянето.

Процесът срещу Екълстоун започна на 24 април. Изслушванията се провеждат максимум по два дни в седмицата с обосновката да се даде на британеца възможност да продължи да върши работата си. Той се яви в съда за втори път в петък.

Бърни признава, че е платил на Грибковски (става дума за $44 млн.), но не и поради посочените в обвинението причини. Той твърди, че е бил изнудван от бившия банкер (вече осъден на 8 и половина години затвор за измама, укриване на данъци, приемане на подкуп и т.н.). Грибковски го заплашил, че ще подаде фалшива информация на британските данъчни власти за компаниите му. Междувременно стана ясно, че Екълстоун и фирмите му са били разследвани от тези институции в продължение на 9 години преди да сключат споразумение и всичко да приключи с плащане от страна на англичанина към хазната на стойност 10 милиона британски лири.

В нито един момент не става ясно каква форма е можела да придобие тази заплаха – заяви в съдебната зала прокурор Мартин Бауер, който приема показанията на Екълстоун след ареста на Грибковски през 2011 г.

Той уточни, че Бърни никога не е уточнявал съвсем конкретно как точно бившият банкер е щял да се намеси в делата му.

Защитата реагира с твърдението, че британецът изобщо не е трябвало да бъде подвеждан под отговорност за даване на подкуп, защото Грибковски не е бил на посочената от обвинението позиция.

Когато стоиш на пистата в Шанхай, вече не си длъжностно лице на публичен пост – заяви адвокат Свен Томас във връзка с това каква роля е играел Грибковски в управлението на Формула 1 след придобиването на акциите й от страна на банките.

Защитата се опитва да отхвърли определението на преведените от Екълстоун на Грибковски пари като подкуп. Ако успее да го стори, това би увеличило неимоверно шансовете за оправдателна присъда.