Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заубер и Уилямс са най-изрядните финансово отбори във Формула 1

Заубер и Уилямс са най-изрядните финансово отбори във Формула 1

32
0
Заубер

След изследване на икономическата информационна агенция D & B бяха обявени цифрите за икономическата ситуация на тимовете във Формула 1 и техния морал на плащане. Според това изследване Заубер измества (100 точки, през март 2011 г. бяха 77) миналогодишният победител Уилямс (също със 100 точки, с колкото бяха и през март 2011 г) благодарение на по-високия си морал.

На трето място и пръв от топ тимовете е Mercedes GP, който в бъдеще ще носи името Mercedes AMG. Ред Бул и Макларън са в средата на класирането, малките отбори са в края.

В края на класирането обаче са Ферари, а малко преди тях са Маруся-Върджин и Лотус Рено. Преди да бъдат оправени задълженията към партньорите, за техническото развитие и високотехнологичните машини, отборите предпочитат да „жонглират“ с парите си. По този начин е оценен техният морал и са дадени въпросните индекси от D & B.

Червените от Маранело са на последното място заради закъснения на плащания от 18 дни, при Маруся забавянето е 17 дни, а от Рено 16. Това е доста учудващо, като се има предвид ще за настоящата година Бърни Екълстоун е раздал на отборите около 513 млн. евро като награден фонд.

При Заубер и Уилямс също е имало забавяния, но те са в рамките на два дни. Тази година не бе особено успешна за двата отбора (Заубер завършиха на седма позиция, а Уилямс на девета), но това не пречи те да са сред най-редовните платци. Политиката на двата екипа е да привлича малки, но за сметка на това повече на брой спонсори. Явно постъпленията от тази стратегия са по-редовни и съответно плащанията на отборите също са редовни. Именно и затова те са с най-високи индекси според D & B.