Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заубер привлече в редиците си високопоставен служител на Мерцедес

Заубер привлече в редиците си високопоставен служител на Мерцедес

1295
0
Стефан Странц
Стефан Странц, снимка Заубер

Заубер продължава трансформацията си под ръководството на Андреас Зайдл. Отборът обяви привличането на Стефан Странц. Британският специалист има дългогодишен опит в Мерцедес и ще бъде новият програмен директор на Заубер от началото на есента.

Заубер привлече в редиците си високопоставен служител от Мерцедес. Компанията продължава да подсилва управленския си екип преди обединението с Ауди през 2026 г.

Новото попълнение в тима е Стефан Странц. Той ще заема новосъздадената позиция на програмен директор и ще докладва директно на главния изпълнителен директор на отбора Андреас Зайдл.

Странц има сериозен опит в F1. Той прекарва повече от десетилетие в Мерцедес. В края на юни той напусна отбора от Бракли и ще се присъедини към Заубер на 1 октомври

Странц е заемал различни инженерни и управленски длъжности в Мерцедес. От декември 2020 г. той беше главен инженер, отговарящ за разходите и търговските програми на тима.

Преди това той е бил мениджър на конструкторския офис в Лотус и ръководител на отдела за надеждност в Рено. В по-ранен етап от  кариерата в F1 Странц е работил в отборите на БАР и Тойота.

Дългогодишният опит на Странц в F1 го направи много привлекателен за Заубер. Швейцарският отбор се намира в периода на сериозна трансформация под ръководството на Зайдл. Германският специалист работи изцяло върху предстоящото обединение на екипа с Ауди в началото на 2026 г.

„Радвам се да приветствам Стефан в отбора. Сигурен съм, че той ще донесе невероятно много опит от предишните си роли, в които спечели многобройни състезания и шампионати. Очаквам той да допълни и укрепи нашия ръководен екип“, сподели Зайдл.

„Със своя уникален опит, Стефан ще играе важна роля в стимулирането на цялостната ефективност на отбора. Той ще ни подготви по пътя ни към пълното оптимизиране на финансовите регулации, когато станем заводски отбор на Ауди.“

„Работейки в тясно сътрудничество с мен, мениджърския екип и всички наши разширяващи се технически, оперативни и финансови отдели, основната мисия на Стефан е да осигури напълно рационализирани и оптимизирани програми за автомобилите от F1. Той ще започне от концепцията и ще стигне до представянето на пистата“, добави главният изпълнителен директор на Заубер.

Самият Странц призна, че няма търпение да започне това ново предизвикателство в F1 и да бъде част от амбициозния екип на Заубер/Ауди

„Безкрайно съм горд и развълнуван да се присъединя към талантливите хора в Заубер Моторспорт по време на вълнуващото ни пътуване към заводския отбор на Ауди през 2026-та“, сподели Странц.

„Преживях подобно пътуване в предишните си роли в други отбори. Сега ще приложа всичките си знания и енергия в тази нова и предизвикателна програма, за да разработя необходимите инструменти, процеси и култура за устойчив дългосрочен успех на пистата и извън нея“, добави британският специалист.

Странц е поредният специалист, който ще се присъедини към Заубер. Преди месец тимът привлече в редиците си Стефано Сордо. По-рано тази година Заубер отмъкна и главният механик на Макс Верстапен Лий Стивънсън. В края на миналата година към Заубер се присъедини и Джеймс Кий.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Stake F1 Team KICK Sauber (@stakef1team)