Начало Рали Жерар Доранжон идва в България

Жерар Доранжон идва в България

228
0

Един французин, който е легенда за автомобилния спорт в България – Жерар Доранжон, идва отново у нас. Бившият спортен директор на Renault east  – Еuropa идва по покана на Бончо Дунев, един от пилотите, с които Додо, както го знаят в автомобилните среди, е работил в България. Френският специалист е и личен много добър приятел с легендата на българския автомобилен спорт Илия Чубриков.

Доранжон ще пристигне на 10 октомври около обяд, след което ще се срещне с минисъра на младежта и спорта Красен Кралев. След това ще има пресконференция с медиите на картинг писта „Дунев Мотор Спорт“ в Студентски град. Ще има и открит картинг турнир за журналисти с награди на името на Жерар Доранжон.

По време на посещението и на пресконференцията ще бъдат поканени и всички пилоти от българския автомобилен спорт с които е работил Доранжон. Визитата чу у нас предвижда посещения на писти, спортни обекти, свързани с автомобилния спорт, както и срещи с пилоти, механици и треньори от различни авто мото клубове.

Жерар  Доранжон е роден в Страсбург,  завършва Техническия университет в Аахен, Германия. 15 години работи в производствената фабриката на Renault – Париж. Над 26 години от професионалния си живот посвещава за развитието на Renault east  – Еuropa  в автомобилния спорт .

Владее английски, френски, немски и още четири езика. Доранжон изиграва огромна роля в развитието на автомобилния спорт през 60-те и 70-те години у нас. По това време френската фирма Renault, има завод за сглобяване на Булгар Рено, а в последствие и за производство и на Булгар Алпин в България.

Наличието на голям  брой френски конструктори, става основен фактор в развитието на българския автомобилен спорт. По това време в непрекъснат процес на работа с Доранжон са известните и днес братя Чубрикови, Йордан Топлодолски, братя Агура,  Атанас Тасков, Стоян Колев, Радослав Петков, Георги Петров, Владимир Илиев, Бончо Дунев и др., донесли с победите си много слава за България.

Времена, в които български пилоти  доминират с техниката на Renault в балканските рали шампионати и са абсолютни фаворити. Огромна заслуга за тези победи има именно Жерар Доранжон, който оставя трайна следа с достойно изпълнен  дълг към България и марката Renault. Като спортен директор на Renault east  – Еuropa полага над 20 години неимоверен труд по подготовката на българските автомобили, механици и състезатели.

Днес Доранжон е на 83 години в отлично здраве и има своята поредна мисия – да дойде отново в България за среща със своите стари приятели и с младите хора в автомобилния спорт.