Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Тод: Предизвикателството да спечелим титлата с Ферари бе най-трудното

Тод: Предизвикателството да спечелим титлата с Ферари бе най-трудното

49
0
Жан Тод

Президентът на ФИА Жан Тод, който бе на посещение у нас тези дни, заяви предизвикателството да спечели титлата с Ферари във Формула 1 е било на-трудното и интересното в кариерата му в моторните спортове.

Той гостува по покана на Съюза на българските автомобилисти (СБА) по случай честването на 60-ата годишнина му. Французинът вчера беше удостоен със званието „Доктор Хонорис Кауза“ на Националната спортна академия „Васил Левски“.

Тод пое поста спортен директор на Ферари през 1993 г., като чак през 2000 г. спечели и двете корони с Михаел Шумахер. След това още4 сезона тимът от Маранело доминира в спорта. От 2009 г. Тод стана президент на ФИА.

„Предизвикателството Ферари беше най-трудното и най-интересното. Имаше химия между нас, приятелството ни е огромно. Най-силният ни момент беше Гран При на Япония през 2000 г, когато вече знаехме, че ще бъдем шампиони Ферари чакаше този момент от 21 г. Всички влюбени в F1 си спомнят този миг, включително и българите.“

Относно Михаел Шуамхер и неговото състояние, Тод заяви: „Знаете, че го познавам от много години. Обичаше да бъде шампион, обичаше новите предизвикателства. Михаел е изключително скромен, много резервиран, тих и срамежлив. Нищо, че е седемкратен световен шампион.

Той има огромно сърце и много го обичам. Откакто се случи инцидента, се виждам често с него. Той и семейството му са страхотни, много ги обичам. Състоянието му сега е нещо лично и не искам да говоря за него. Той продължава да се бори, боец е.“