Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Жан-Ерик Верн може и да остане в Торо Росо

Жан-Ерик Верн може и да остане в Торо Росо

38
0

Жан-Ерик Верн може и да остане в Торо Росо, заяви шефът на тима от Фаенца Франц Тост.

Ситуацията на френския пилот съвсем се обърка, след като тимът му обяви за титуляр през следващия сезон 17-годишния Макс Верстапен. Той сам призна, че изобщо не знае какво ще прави догодина и изчаква да разбере какво се случва. Малко след това бе обявено, че Себастиан Фетел си тръгва от Ред Бул в края на сезона, а Данил Квят отива в тима от Милтън Кийнс. Така се оказа, че в Торо Росо има свободно място, за което обаче претендира и Карлос Сайнц младши.

– Ситуацията е отворена. В списъка на Торо Росо влизат Жан-Ерик, Карлос Сайнц, Пиер Гали и Алекс Лин. И четиримата са пилоти на Ред Бул, така че със сигурност ще е състезател от академията за млади таланти – обясни Тост пред formula1.com. – Все още съм убеден, че Жан-Ерик може да върши страхотна работа във Формула 1, ако получи достатъчно добър автомобил. Демонстрира го няколко пъти, а аз лично бих предпочел да продължа (да работя) с него. Но трябва да изчакаме да видим какво ще реши Ред Бул.

Наблюдатели твърдят, че Торо Росо едва ли ще рискува с двама дебютанти за следващия сезон. Верстапен участва в петъчни тренировки, ще кара в теста след Абу Даби, но все още се обсъжда дали един 17-годишен младеж е достатъчно пораснал, за да кара във Формула 1.

– Решението Макс да натрупа колкото се може повече километри бе взето отдавна. Трябва да му дадем шанс да свикне с автомобила, с отбора и всичко, което се случва – допълни Тост.

Верстапен ще стане най-младият пилот в историята на Формула 1. И той, и останалите младежи обаче няма никакъв опит.

Макс междувременно заяви, че иска Верн да му е съотборник през следващия сезон. Холандецът сподели, че би предпочел опитен пилот до себе си, отколкото дебютант:

– За отбора е по-добре да има опитен състезател, така че в крайна сметка според мен е по-добре Жан Ерик да остане. За мен също ще е от полза, защото той има години каране зад гърба си и може да ми помогне да напредна. Мисля, че е страхотен талант, иначе не би бил във Формула 1. Според мен заслужава да е в F1. Спокоен е, чудесен човек. Приятелски настроен е към и оценявам това високо. Надявам се да можем да работим заедно догодина.