Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Звукът е гаден, заяви Фетел; Бътън: Когато победиш, не ти пука как...

Звукът е гаден, заяви Фетел; Бътън: Когато победиш, не ти пука как звучи болидът

36
0
Дженсън Бътън

Себастиан Фетел описа звука от новите задвижващи системи във Формула 1 като гаден. Според четирикратния световен шампион той е важна част от това как феновете възприемат спорта като цяло.

На въпрос какво мисли за звука в F1 през 2014 г., Фетел отговори:

Гаден е. Бях на питуола по време на състезанието (той отпадна в самото начало на надпреварата – б.р.)… По-добре, отколкото в бара. Такова ми е мнението, а мисля и за феновете. Според мен Формула 1 трябва да е впечатляваща и звукът е едно от най-важните неща. Не помня много от времето, когато съм бил съвсем малък, но помня как отидохме да гледаме на живо свободна тренировка. Единственото, което се е запечатало в ума ми, е звукът. Колко силен е бил, за да усетя автомобилите през земята – всичко вибрираше. Срамота е, че това вече го няма.

Според Фетел показаното от Ред Бул темпо в първия състезателен уикенд е било неочаквано. Той обаче вярва, че може да постигне силен резултат, ако колата е достатъчно издръжлива.

Според мен Австралия беше изненада. Но като цяло бе положителен уикенд за нас. Крайният резултат бе, разбира се, разочароващ, но бе облекчение в петък да видим, че колата е бърза. Просто трябва да напаснем всичко и то да е стабилно. Надявам се тук болидът да е издръжлив, за да продължим с развитието от там, докъдето стигнахме в Австралия. Мисля, че всичко е възможно тук. Нямам нищо против малко дъжд. Даниел [Рикиардо] показа, че болидът е бърз и на мокро, така че да видим – допълни германецът.

В същото време обаче Дженсън Бътън заяви, че оплакванията от звука и стила на F1 трябва вече да спрат, тъй като всичко, което има значение, са победите. Той също бе запитан какво е мнението му относно новата Формула 1 и отговори без да адресира конкретно към някого коментара си:

Ходи и се състезавай с нещо друго, ако не си доволен! Когато пресечеш пръв финала и си спечелил състезание, не ти пука как звучи болидът или на какво прилича. Победил си най-добрите в света и това е всичко, което те интересува.

Макларън взеха двоен подиум в първата надпревара за сезон 2014 г., но англичанинът призна, че колкото и приятно да бе това след цял сезон без класиране на почетната стълбичка, разликата спрямо Мерцедес е отрезвяваща:

Водим в класирането при конструкторите, но това всъщност не означава кой знае какво след само един старт. След предходния сезон за нас бе чудесно и двете коли да стигнат до финала на състезанието. Смятам, че трябва да сме доволни от това. Като чиста скорост още не сме на желаното ниво. Мерцедес са доста пред всички други и това е впечатляващо, защото останалите екипи са с доста близко представяне.

Макларън имат нови компоненти за Гран при на Малайзия, сред които нос и ново предно крило. Бътън се надява това да доближи екипа му до съперниците от Бракли. Според него основните проблеми в Малайзия могат да са по отношение на издръжливостта:

Горещо е, трасето е трудно. Имайки предвид новостите за болида, смятам, че ще се борим за подиум тук. Уилямс имат добър автомобил и според мен не взеха максимума от първото състезание. Сигурен съм, че и Ферари ще са по-конкурентоспособни.