Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лауда: Разправиите стигнаха прекалено далеч, всичко ще е наред преди Канада

Лауда: Разправиите стигнаха прекалено далеч, всичко ще е наред преди Канада

54
0
Люис Хамилтън,Нико Розберг

Председателят на борда на Мерцедес F1 Ники Лауда заяви, че разправиите между пилотите на тима Нико Розберг и Люис Хамилтън са стигнали прекалено далеч след последния състезателен уикенд в Монако. Трикратният световен шампион бе категоричен освен това, че ще въведе ред преди следващия старт – Гран при на Канада.

В Монако обтегнатите отношения между Розберг и Хамилтън станаха публично достояние. Те обаче се сдърпали още в предишни надпревари и просто в княжеството неприязънта бе демонстрирана пред всички.

Ключовият момент бе излитането на Нико в края на Q3 в събота, което съсипа последните бързи обиколки на доста пилоти, включително тази на съотборника му. стюардите разследваха станалото и постановиха, че няма данни за умишлено нарушение от страна на Розберг. Немският пилот запази полпозишъна си и спечели втора поредна победа в Монако.

Предишните дрязги били заради превключване на задвижващата система на максимален режим от страна на Хамилтън в Испания – срещу изискванията на отбора. Твърди се, че Розберг правел същото на моменти в Бахрейн. Двамата, които в началото на сезона твърдяха, че ще запазят приятелските си отношения, вече не си говорели изобщо след Гран при на Монако, въпреки твърденията им, че са седнали, обсъдили и изяснили всичко помежду си.

Люис не е щастлив да финишира втори, което е нормално. В крайна сметка обаче трябва да приеме, че друг е бил по-бърз. Това е много прост принцип в автомобилните надпревари. Онова, което не ми хареса – и ще му го кажа – е, че не поздрави съотборника си на подиума. А Нико винаги го е правел. Причината не е, че аз съм безкрайно възпитан, а е заради марката Мерцедес. Това започва да ме тревожи, но е лесно поправимо – заяви австриецът.

Лауда обясни още, че е говорил и с двамата пилоти преди старта на Гран при на Монако и не е приключил въпроса.

Сега трябва да изчакам два-три дни, но всичко ще е решено преди да тръгнем за Канада. Ще говоря с тях, както го правя винаги. Те ми се обаждат, когато имат проблеми. Нормално е. На мен ми се случи същото с [Ален] Прост. Мразех го, но поне казвах „здравей” сутрин. Има определени граници и аз ще ги въведа отново, тъй като говоря езика им – този на пилотите – допълни той.

В същото време Лауда заяви, че Хамилтън има повече природен талант в сравнение с Розберг, който се равнява според него на предимство от около 0,1 – 0,2 сек:

Нико работи упорито, той е като мен – труди се с механиците и инженерите. Така че срещу себе си имаме един много емоционален пилот и друг пилот, постигащ същите резултати по различен начин. Чувстваме се комфортно с двама различни състезатели, в крайна сметка постиженията са еднакви. За мен това е много добра ситуация. Няма съмнение, че напрежението нараства. С отбора просто трябва да направим така, че да не излезе извън всички рамки. Но трябва да си копеле, за да печелиш надпревари във Формула 1, няма съмнение. Не можеш да побеждаваш, ако си приятен човек. Покажете ми един такъв. Фернандо Алонсо ли ще ми кажете? Не, всички са 110% фокусирани и използват всеки трик, за да изпреварят съперника.