Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Министър Трайков: Моя отговорност е да защитя интересите на държавата

Министър Трайков: Моя отговорност е да защитя интересите на държавата

45
0

Българска делегация, в която влизаха инициаторите на проекта за Формула 1 в България Богдан Николов и Румен Петков заедно с министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и представителя на компанията EABG Ануар Бадуан се срещнаха рано тази сутрин с Бърни Еклестън.

Проведената дискусия бе с централна тема плановете за строеж на писта за Гран при в страната ни, а след нея министърът коментира ексклузивно за ClubS1.

Това беше първата ми среща с господин Екълстоун. Аз исках да чуя и от него за това как той гледа на проекта за Формула 1 в България. Той каза, че ако нещата са структурирани правилно, тогава нетният ефект може да е положителен. Това нещата да са структурирани правилно би било отговорност на организатора на проекта. Ние като държава бяхме контактирани от организатора на проекта, за да се види каква възможност има държавата за участие в него. За държавата вариантът е само един – евентуално участие със земя без възможности за други ангажименти и евентуално за понасяне на загуба. Това бе изцяло опознавателна среща. Господи Екълстоун ще дойде в България в следващите седмици и там може би ще има повече детайли. Идеята е проектът да бъде готов навреме, за да има старт през 2012 г.

Тепърва обаче предстои много работа преди да се случи нещо конкретно с проекта, стана ясно от думите на министъра:

– Когато желаещите инвеститори са готови със своя проект на фийзъбилити стадий, те ще дойдат при мен да разговаряме за това каква би била ролята на държавата. И когато ние се съгласим, че всичко е добре за държавата, тогава ще има по-нататъшни действия. Не е график, който аз определям и за който да се тревожа, а е отговорност на самите организатори на проекта. Те трябва да намерят инвеститори и след това да убедят държавата, че за нея има интерес да участва в проекта. Екълстоун подписва договор за провеждане на стартове на пистата. Това е неговата роля. Но работата относно това дали проектът ще е печеливш, е отговорност на този, който организира проекта. Аз не организирам проекта, но тъй като държавата поради апорта на земя се очаква да бъде партньор, моя отговорност и мой ангажимент е да съм сигурен, че интересът на държавата е защитен. Аз не съм активната страна, не определям сроковете. Няма да преча, ще помагам по начин, отговарящ на интересите на държавата – допълни той.

Румен Петков и Богдан Николов не коментираха срещата.