Начало Рали Себастиен Льоб – световен рали шампион за осми път

Себастиен Льоб – световен рали шампион за осми път

81
0
Мико Хирвовен,Себастиен Льоб

Себастиен Льоб написа нова страница в историята на световния рали шампионат – французинът спечели сериите за осми път, след като от тима на Форд потвърдиха, че Мико Хирвонен няма да стартира утре в рали Уелс. Финландецът се завъртя днес и паднал на трасето клон проби радиатора му. Вследствие на това двигателят остана без вода и се повреди, като механиците не успяха да го поправят и да върнат пилота в надпреварата.

Мико изоставаше с 8 точки от Льоб преди последния кръг от тазгодишния шампионат и трябваше да се бори да победи французина. След инцидента той призна, че надеждите му за короната са си отишли, а по-късно дойде и новината, че въобще няма да потегли утре.

Двигателят е твърде лошо повреден след завъртането, пробиването на радиатора и изтичането на водата – каза шефът на Форд Малкълм Уилсън.

Дори да се бе върнал в състезанието, Хирвонен щеше да има на практика невъзможно задача, но на никого в тима не му се искаше да се откаже. Сега съотборникът му Яри-Мати Латвала има шанс да се пребори със Себ за победата в Уелс, но титлата отива отново при французина. Успехът му ще бъде потвърден на финала в неделя, докъдето не е ясно колко пилоти ще стигнат – коварните горски етапи, хлъзгавото трасе и непрекъснато променящите се атмосферни условия непрекъснато поставят нови и нови препятствия пред състезателите, а най-малката грешка струва скъпо.