Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 екипите съкратиха максимално работата си във втората тренировка на COTA заради...

F1 екипите съкратиха максимално работата си във втората тренировка на COTA заради дъжд

94
0
дъжд
снимка Спас Генев

Почти постоянен дъжд по време на втората свободна тренировка за Гран при на САЩ накара отборите от Формула 1 да съкратят максимално работата си през вторите 90 минути за подготовка на COTA. Трасето бе по-натоварено единствено в последните 10 минути. Цял час нямаше почти никакво движение преди няколко пилоти да излязат. В крайна сметка 15 състезатели записаха време, като най-доброто бе на Люис Хамилтън (Мерцедес).

Времето остана студено и за втората сесия на пистата в Остин. Температурата на въздуха бе едва 17 градуса, тази на пистата – 18 и над трасето отново валеше. Няколко минути преди официално обявения час за начало на сесията сейфти карът направи обиколка, за да провери ситуацията на COTA. Рейс контролът стартира часовника в посоченото време, но никой не бързаше да излиза на пистата.

Според някои информации дъждът почти бе спрял в началото на вторите 90 минути за подготовка с изключение на няколко места по пистата. При липсата на работа обсъжданата тема бе възможността Себастиан Фетел да бъде наказан – немският пилот бе повикан в паузата между петъчните тренировки, тъй като стюардите разследваха дали е намалил достатъчно при спирането на сутрешната сесия.

Четвърт час след началото на тренировката в бокса на Ред Бул пуснаха караоке. Над пистата цареше тишина. Още 15 минути по-късно камерите показваха фенове по трибуните и зелените площи и пилоти в боксовете, които говореха с хората от екипите си.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер обясни по Скай Спортс, че пилотите не карат не толкова от страх да не катастрофират на мокрото трасе, колкото заради опасения на отборите, че мокрите гуми и интермедиите са ограничено количество.

48 минути след светването на зеления семафор на пистата в Остин се появи болид от Формула 1 – Брендън Хартли излезе от бокса. Новозеландският пилот на Торо Росо бе последван от Щофел Вандоорн с Макларън. Хартли записа и време – 1:57.109 мин – преди да се върне в бокса. Междувременно Кими Райконен също се бе появил на трасето и изпревари състезателя на Торо Росо с 1:53.443. След изтичането на цял час от 90-те минути на втората тренировка на COTA това бяха единствените две времена в таблицата.

Сергей Сироткин и Ланс Строл на свой ред изпробваха какви са условията на американската писта. Двамата бяха на над 2 секунди зад Райконен. Следващите пилоти на мокрото трасе бяха тези на Заубер – Шарл Льоклер и Маркус Ериксон.

Пиер Гасли също се присъедини към тях и успя да подобри постижението на Райконен – 1:53.295 мин. С неговото постижение времената в таблицата станаха седем, докато повечето пилоти все така си стояха по боксовете.

От питуола попитаха Хартли дали според него условията позволяват проби с гуми интермедия. Той отговори, че на пистата все още има много вода, но ще опита. Пръв този тип обаче сложи Сироткин, който получи съобщение, че ако сметне за необходимо, може направо да се прибере в пита.

15-ина минути преди карирания флаг на трасето се появи Фетел, последван от пилотите на Форс Индия, Макс Верстапен, Люис Хамилтън, Райконен, Нико Хюлкенберг. Пилотът на Рено излезе пръв с 1:52.208 мин преди Гасли да си върне позицията. Фетел каза по радиото, че условията не са лоши, но гумите интермедия не му харесват. Междувременно Хамилтън бе най-бърз с 1:48.716.