Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Уилямс и Лотус са оптимисти въпреки известни проблеми в тренировките

В Уилямс и Лотус са оптимисти въпреки известни проблеми в тренировките

45
0
Пастор Малдонадо

Екипът на Уилямс се сблъска с известни проблеми в петъчните свободни тренировки преди Гран при на Австралия. Фелипе Маса пропусна цялата втора сесия, след като отборът откри теч на вода и се наложи смяна на цялата задвижваща система.

„Събрахме много данни с Валтери [Ботас] и изпълнихме всички планирани тестове”, коментира след това оперативният шеф на тима Роб Смедли. „Нямахме други проблеми с издръжливостта на автомобила, които да ни притесняват. За нас петъкът не е ден за преследване на времена за обиколка, а за вършене на работа. Точно това и сторихме.”

Ботас определи деня като много продуктивен. Той потвърди, че цялата програма на Уилямс по подготовка за квалификацията и състезанието е изпълнена: „От самото начало поведението на автомобила бе чудесно. Темпото бе особено добро в дълги серии. Гумите бяха с постоянно поведение, като нямаше голям спад в представянето им. Има какво да се подобри в скоростта в рамките на една бърза обиколка. Върху това ще се съсредоточим в последната свободна тренировка.”

Маса бе малко разочарован, че изпусна цяла тренировка, но пък бе доволен от това как се чувстваше зад волана на FW37 в първата тренировка.

Пилотите на Лотус Ромейн Грожан и Пастор Малдонадо се движеха в топ 10 и в двете петъчни сесии. Тимът от Енстън смени пода на колата на френския състезател сутринта, заради което той изпусна почти цялата сесия. Бяха изпитани някои аеродинамични новости. Изводът накрая бе, че E23 е с обещаващ потенциал за първата надпревара от календара.

Грожан навакса изоставането си от първата тренировка с 37 тура във втората. Той бе доволен от поведението на автомобила и бе уверен, че проблемът няма да се повтори. „Големият плюс е, че поведението на болида е добро и смятам, че можем да се справим чудесно този уикенд”, допълни Грожан.

Малдонадо приключи петъка с общо 33 обиколки, като и той бе доволен и от свършената работа, и от колата си. Той пък пропусна голяма част от следобедната сесия – пак заради проблеми с пода, но заяви, че отборът работи по намиране на решение.

„Беше интересен първи ден на Албърт парк и видяхме много добър потенциал у Е23. Колата е голяма стъпка напред във всеки аспект в сравнение с миналата година. Пилотите са доволни от баланса и постоянното представяне. Изгубихме известно време и с двата болида днес заради един и същи проблем, който отнема време за поправка, но свършихме полезна работа по отношение на настройките”, бе обобщението на техническия директор Ник Честър.