Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас остава в Мерцедес за 2020 г.

Ботас остава в Мерцедес за 2020 г.

1635
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Майкъл Потс

Валтери Ботас ще остане пилот на Мерцедес във Формула 1 и през 2020 г., съобщи официално отборът от Бракли. Изборът бе между финландеца и резервния състезател на екипа Естебан Окон.

„Много съм щастлив и горд да съм част от тима за четвърти сезон”, заяви Ботас, който се присъедини към екипа през 2017 г.

„Искам да благодаря на всеки член на тима и борда на Мерцедес за вярата и доверието в мен. С всяка изминала година представянето ми се подобрява. Потвърждаването на оставането ми е страхотен начин да започна втората половина от 2019 г. Целта ми е да стана шампион във Формула 1. Вярвам, че Мерцедес е най-добрата опция да го постигна през 2020 г. Сега имаме още девет надпревари и съм решен да вървя по-силно във всяка от тях.”

Спортният директор на Мерцедес Тото Волф допълни, че Валтери е изпълнил поставената му за 2019 г. задача.

„Той имаше наистина впечатляващи състезания в началото на годината. Първата половина на тазгодишния шампионат не бе възможно най-успешна за него. Но Валтери иска още успехи и е решен да вдига нивото си. Такъв дух търсим у всички членове на екипа ни”, каза Волф.

„Постигнатите с Валтери резултати не са случайност. Той е неделима част от успехите ни през последните два сезона. Работи прекрасно с Люис [Хамилтън] и демонстрира страхотна сила на характера в трудни моменти. Радвам се, че ще остане с отбора ни поне още една година.”

Ботас току-що навърши 30 години (рожденият му ден бе вчера, на 28 август). Той има 5 победи в кариерата си, 10 полпозишъна и 12 най-бързи обиколки. Дебютира във Формула 1 през 2013 г. с Уилямс, където кара до 2016-та. Понастоящем е втори в генералното класиране на световния шампионат със 188 точки.