Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел: Можех само да помагам на тима след проблемите с гумите

Фетел: Можех само да помагам на тима след проблемите с гумите

1940
0
Фетел пред Хамилтън и Бота
Фетел пред Хамилтън и Ботас, снимка: Спас Генев

Себастиан Фетел заяви, че само е можел да помага на тима след проблемите с гумите си в Гран при на Белгия. Те се износиха сравнително рано и германецът спря в бокса за смяна още в 16-ата обиколка.

След смените и на другите трима – Льоклер, Хамилтън и Ботас, Фетел поведе колоната. Шарл обаче бързо го настигна и на Себастиан му бе наредено да го пропусне. След като и Люис го изпревари, Себастиан влезе в бокса за смяна и сложи софт.

В продължение на няколко обиколки обаче шампионът не можеше да мине пред Фетел, което даде възможност на Льоклер да увеличи преднината си. А това се оказа от решаващо значение в края на състезанието.

„Щастлив съм за тима, но не и за себе си, обясни Фетел. – Имах трудности с гумите, а това обикновено не е проблем за мен. След първия ми стоп беше ясно, че няма да съм в битката за победата. Затова всичко, което можех да направя, е да помогна на тима ми.

Не можах да задържа Хамилтън дълго време зад себе си. Опитвах се да направя така, че той да загуби време, за да може Шарл да натрупа аванс. В края това все пак се оказа достатъчно. Свършихме работата си.“

Според шефа на Скудерията Матия Биното в екипа не са имали много възможности за избор на стратегия. По думите му, е трябвало задължително Фетел да бъде повикан в бокса за смяна на гуми, за да бъде защитен от пилотите на Мерцедес зад него.

Освен това създалата се ситуация е помогнала на Льоклер, който остана по-дълго на пистата и след това му беше по-лесно да стигне до финала с втория комплект гуми от типа медиум.