Начало Формула 1 ГП на Италия – коментари преди старта

ГП на Италия – коментари преди старта

1667
0

Гран при на Италия е 14-ти кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2019 г. Провежда се на прочутата писта Монца. Надпревари от Формула 1 на легендарното трасе в Кралския парк се провеждат още от 1950 г. Миналогодишният старт там бе 68-ото състезание на пистата.

Гран при на Италия в числа

Дължина на обиколка – 5,793 км

Брой завои – 11

Брой обиколки – 53

Състезателна дистанция – 306,720 км

Скорост в питлейна – 80 км/ч

Рубенс Барикело държи рекорда за обиколка на Монца – 1:21.046 мин, даден през 2004 г. с Ферари

Кими Райконен държи рекорда за обиколка в квалификация на Монца – 1:19.119 мин, даден през 2018 г. в Q3 с Ферари. Обиколката е най-бързата в историята на Формула 1 според официалната статистика. Направена е със средна скорост 263,587 км/ч.

Пирели предоставя гумите C2, C3 и C4 за надпреварата в Италия – съответно хард, медиум и софт

Според доставчика тази комбинация е най-добрата за справяне с изискванията на „Храма на скоростта”. Изборът е подобен на миналогодишния, когато гумите бяха медиум, софт и суперсофт.

На Монца времето обикновено е сухо и топло. През 2018 г. в петък и събота имаше превалявания, което направи събирането на данни и работата на трасето изобщо по-сложни от обикновено. Люис Хамилтън спечели състезанието, след като потегли от трета позиция на стартовата решетка. Той бе с едно спиране в бокса – използвана от повечето пилоти стратегия.

„Монца все още е огромно предизвикателство за пилоти, коли и гуми”, коментира спортният директор на Пирели Марио Изола.

„Миналата година в квалификацията на италианската писта бе записана най-бързата обиколка в историята на Формула 1. Този сезон колите са дори по-силни и може да видим нов исторически момент през предстоящия уикенд. По принцип казват, че на Монца се изпреварва трудно, но миналогодишната надпревара демонстрира, че стратегията може да донесе сериозна разлика.”