Начало Формула 1 ГП на Италия – коментари преди старта

ГП на Италия – коментари преди старта

1480
0

Гран при на Италия е 14-ти кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2019 г. Провежда се на прочутата писта Монца. Надпревари от Формула 1 на легендарното трасе в Кралския парк се провеждат още от 1950 г. Миналогодишният старт там бе 68-ото състезание на пистата.

Гран при на Италия в числа

Дължина на обиколка – 5,793 км

Брой завои – 11

Брой обиколки – 53

Състезателна дистанция – 306,720 км

Скорост в питлейна – 80 км/ч

Рубенс Барикело държи рекорда за обиколка на Монца – 1:21.046 мин, даден през 2004 г. с Ферари

Кими Райконен държи рекорда за обиколка в квалификация на Монца – 1:19.119 мин, даден през 2018 г. в Q3 с Ферари. Обиколката е най-бързата в историята на Формула 1 според официалната статистика. Направена е със средна скорост 263,587 км/ч.

Пирели предоставя гумите C2, C3 и C4 за надпреварата в Италия – съответно хард, медиум и софт

Според доставчика тази комбинация е най-добрата за справяне с изискванията на „Храма на скоростта”. Изборът е подобен на миналогодишния, когато гумите бяха медиум, софт и суперсофт.

На Монца времето обикновено е сухо и топло. През 2018 г. в петък и събота имаше превалявания, което направи събирането на данни и работата на трасето изобщо по-сложни от обикновено. Люис Хамилтън спечели състезанието, след като потегли от трета позиция на стартовата решетка. Той бе с едно спиране в бокса – използвана от повечето пилоти стратегия.

„Монца все още е огромно предизвикателство за пилоти, коли и гуми”, коментира спортният директор на Пирели Марио Изола.

„Миналата година в квалификацията на италианската писта бе записана най-бързата обиколка в историята на Формула 1. Този сезон колите са дори по-силни и може да видим нов исторически момент през предстоящия уикенд. По принцип казват, че на Монца се изпреварва трудно, но миналогодишната надпревара демонстрира, че стратегията може да донесе сериозна разлика.”

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.