Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел недоволен от квалификацията, няма да получи наказание

Фетел недоволен от квалификацията, няма да получи наказание

3569
0
Себастиан Фетел
Себастиан Фетел, снимка: Спас Генев

Себастиан Фетел остана недоволен от изпълнението на първоначалния план на екипа на Ферари в квалификацията за Гран при на Италия. Германецът остана 4-и, като не успя да използва ефекта на изтеглянето в единствената си бърза обиколка.

Все пак той може да въздъхне с облекчение, че не получи наказание за широкото си излизане на завоя Параболика в Q3.

Фетел бе разследван затова, че е излязъл и с 4-те гуми извън ограниченията на трасето в последната част на квалификацията.

След детайлно разглеждане стюардите обявиха, че ситуацията е спорна. Според тях от някои ъгли изглежда, че той не докосва с гумите си бялата линия. Но от други изглежда, че той може да е в границите на тази линия (погледнато отгоре) с част от предното си колело.

В крайна сметка при такава спорна ситуация, стюардите дават предимството на пилота и Фетел запазва обиколката си и 4-ата стартова позиция. Ако този негов единствен бърз тур в 3-ата част бе анулиран, той щеше да трябва да стартира от дъното на топ 10.

Относно проблемите в квалификацията, Фетел коментира, че по план той е трябвало да бъде пред Льоклер при първите опити в Q3, давайки му ефекта на изтегляне, както и стана. А при вторите да бъде обратното и Шарл да е пред него. Но тогава той се е оказал твърде близо до съотборника си. И не е могъл да започне нова бърза обиколка.

Себастиан не обвини Льоклер за случилото се, като смята, че пилоти на Макларън и Рено, които са били отпред, са забавили цялата група.