Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хюлкенберг: Атмосферата във Форс Индия е страхотна и помага да извлека максимума...

Хюлкенберг: Атмосферата във Форс Индия е страхотна и помага да извлека максимума от себе си

77
0

Нико Хюлкенберг за очакванията си за сезон 2015 г., положителните следствия от стабилността на правилата и кое е най-голямото предизвикателство за един пилот в съвременната Формула 1.

– Сезон 2015 г. е на прага ни. Чувстваш ли се освежен след известно време у дома?

– Със сигурност презаредих батериите. Изкарах Коледа със семейството и приятелите си, успях да изключа и да си почина. През останалото време се занимавах с обичайната подготовка и фитнес тренировки, защото зимата е най-добрата възможност да се изгради стабилна база преди началото на сезона.

– Значи се чувстваш готов да седнеш пак в автомобила?

– Да, определено. Хубаво е да изкараш известно време далеч от пистата, но до януари започваш да се вълнуваш за новия сезон, за старта на тестовете. Първият ден с нов автомобил е винаги специален: чувстваш се като дете на Коледа и нямаш търпение да сграбчиш новата си играчка!

– Какво научи през 2014 г.?

– Вярвам, че 2014 г. бе най-добрият ми сезон във Формула 1 досега. През тази година почувствах, че съм достигнал определено ниво и се чувствах комфортно с всичко в и около работата ми. Основното, което научих, е, че дори при проблеми в квалификация, все пак имаш шанс за силна надпревара. Важно е да си с постоянно състезателно темпо и правилна стратегия в неделя. Доказахме го няколко пъти през миналата година.

– Вече познаваш много добре отбора. Колко важна е стабилността?

– Има огромна разлика, когато не се налага да се адаптираш към нова среда. Няма период на учене, когато се запознаваш с хора и се напасваш към начина на работа на тима. Така че това сваля малко напрежението и можеш да фокусираш енергията си върху карането и подобрението на колата.

– Каква е атмосферата в отбора?

– Много положителна и това със сигурност е силна страна на екипа. Отборът притежава специална, уникална атмосфера – чувстваме се като едно голямо семейство, независимо дали сме на пистата или във фабриката. Тази среда помага да извлека най-доброто от себе си като пилот. Всички се стараят да подобряваме нещата ден след ден. Нямам търпение да съм отново част от това.

– Техническите правила са сравнително стабилни за 2015 г. – това добре ли е за теб като пилот?

– Всичко е по-лесно. Няма изненади, можеш да стартираш сезона с по-голяма увереност, тъй като си наясно какво да очакваш. Винаги има, разбира се, малки промени – особено по неща като волана, така че задължително ще се учи. Според мен е хубаво да има стабилност, защото за феновете е доста объркващо, ако правилата се променят драстично всяка година.

– Кое е най-голямото предизвикателство във Формула 1 за един пилот в наши дни?

– При настоящите правила е нужен по-висок капацитет, за да се справиш с всичко. Има повече опции, настройки, карти за управление, които могат да се променят и трябва да имаш по-широк поглед в сравнение с предишни години. Постоянството също е важно, тъй като и най-малката грешка може да струва скъпо. Предизвикателството е да поддържаш представянето си на високо ниво през целия сезон, а това не е лесно.

– Отново ще си съотборник със Серхио Перес – какви са взаимоотношенията ви?

– Разбираме се чудесно. Познаваме се от дълго време, тъй като се състезавахме един срещу друг във Формула BMW през 2005 г. – мисля, че и двамата бяхме на подиума в първото ни състезание. Сега сме съотборници и винаги ще се съревноваваме, но сме професионалисти и знаем, че трябва да работим заедно, за да върви отборът напред.

– Какво можем да очакваме от Нико Хюлкенберг през 2015 г.?

– Впечатляващи неща, надявам се! Това означава спечелването на много точки, страхотни надпревари и огромно забавление. Част съм от отбор, който расте и иска още успехи. 2014 г. бе най-добрият ни сезон досега и целта ни трябва да е да направим следващата стъпка, да притиснем повече отборите пред нас.