Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Научих се как да извличам максимума от всеки наличен ресурс, сподели Перес

Научих се как да извличам максимума от всеки наличен ресурс, сподели Перес

32
0

Серхио Перес за очакванията си за сезон 2015 г., какво е научил през първия си сезон с Форс Индия и какво мисли за връщането на Формула 1 в Мексико.

– Серхио, изминаха почти два месеца, откакто за последно кара болид от Формула 1. Какво прави през това време?

– Времето през зимата наистина върви бързо! За мен винаги е било важно да си взема почивка от рутината, да се върна в Мексико и да се възстановя преди следващия сезон. Тренирах, но приоритетът бе да се отпусна, да изкарам няколко тихи дни със семейството си. Не спрях напълно състезанията, тъй като винаги карам картинг е у дома. Страхотно е да се надбягвам с брат си и приятели. Състезаваме се само за удоволствие, няма никакво напрежение.

– Тоест се чувстваш освежен и готов да се върнеш на работа?

– Ваканцията е хубаво нещо, но ми липсва болидът ми от Формула 1: да седнеш в кокпита е най-прекрасното усещане на света и нямам търпение да изпитам новата си кола. Мотивацията ми е невероятно висока.

– Каква е преценката ти за 2014 г.?

– Имах много за учене, тъй като тимът бе нов за мен, правилата бяха променени. Първо ми отне известно време да се установя в екипа. Да, взех подиум в Бахрейн, но ме сполетя и доста лош късмет в първите няколко надпревари. Втората половина на годината бе по-удовлетворяваща за мен, защото вече се бях напаснал към отбора и можех наистина да натисна колата, да постигам постоянни резултати. Бахрейн, Канада, Австрия, Италия и Сингапур са състезанията, за които се сещам.

– Какви уроци научи през 2014 г.?

– Научих се как да работя в различна среда и да извличам максимума от всеки наличен ресурс. От момента на пристигането си видях огромен потенциал и знаех, че можем да постигнем страхотни неща, ако продължаваме да се трудим по същия начин.

– Кои са силните страни на Форс Индия?

– Според мен основните са хората и тяхната настройка. Чувстваш, че е лесно да комуникираш. Всеки иска да те изслуша и това е много продуктивен метод на работа. Спомням си, че в началото на миналата година сравнявах всичко с предишния си тим (Макларън – б.р.) и трябва да отбележа, че бях много впечатлен при пристигането си. Всеки си знае работата, цялата енергия е фокусирана върху това отборът да върви напред. Видях емоциите в Бахрейн, когато спечелихме подиума – вкусихме успеха и искаме да го изживяваме отново и отново. Вярвам, че желанието за това е толкова силно, колкото и в останалите екипи.

– Как работиш със съекипника си Нико Хюлкенберг?

– Прекрасно, той е изключителен професионалист и е много конкурентоспособен пилот. Имаме различен стил на управление и работа, но винаги разговаряме как да подобрим колата, а това е важното. Не пазим тайни. Открити сме в работата си и учим много един от друг. Във Формула 1 винаги съм имал бързи съотборници, а най-добрият начин да прецениш представянето си е спрямо човека със същата кола – той е първият, когото трябва да победиш.

– Какъв е подходът ти за новия сезон?

– Вълнувам се за 2015 г. Това ще е вторият ми сезон с отбора и всичко ще е по-лесно. Чувствам се спокоен. Правилата не се променят и вярвам, че ще имаме полза от това, тъй като означава, че можем да продължим миналогодишното си развитие и не се налага да стартираме пак от нулата. Настоящите правила ми допадат, а V6 агрегатите помогнаха за сериозни битки. В края на 2014 г. се чувствах много уверен в автомобила и иска това да продължи и през новия сезон. Искам още подиуми през 2015-та.

– Формула 1 се връща в Мексико тази година – колко важно е това лично за теб?

– Това ще е невероятен момент за мен и не мога да спра да се усмихвам, когато се сетя, ще се състезавам пред родните фенове. Където и да отида, виждам огромно вълнение, всички ме питат къде да отседнат и къде е най-добраха храна! Чувствам се страшно горд, че спортът, който обичам, се връща в Мексико и съм сигурен, че ще е страхотно събитие за феновете.