Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес няма да успее да поддържа дълго доминацията си, смята Смедли

Мерцедес няма да успее да поддържа дълго доминацията си, смята Смедли

41
0

Тимът на Мерцедес няма да успее да поддържа дълго доминацията си, смята отговарящият за представянето на писта шеф в Уилямс Роб Смедли.

Тимът от Гроув използва задвижващи системи на щутгартския концерн през изминалия сезон и в отделни надпревари скоростта на FW36 отстъпваше единствено на тази на F1 W05 Hybrid. Мерцедес спечели титлите и при пилотите, и при конструкторите през първата година, когато колите бяха с новите двигатели и системи. Уилямс пък преживя истински ренесанс и бе трети при отборите.

– Нищо не продължава вечно, дори когато един отбор има толкова голямо предимство. Ако погледнете каква бе разликата в Австралия и каква – в последното състезание за годината, то смятам, че ще отбележите развитието на нещата. Хората разбират как да развиват автомобилите си, как да направят по-добро шаси, да постигнат по-голяма хармония между задвижващата система и колата като цяло и постепенно доминацията полека лека се преодолява. От нас – останалите отбори – зависи как ще се случи това, независимо дали говорим за Уилямс или Ред Бул, или Ферари. Ние трябва да свършим по-добра работа от всеки друг – обясни Смедли.

Междувременно заместник-шефът на отбора Клер Уилямс каза, че целта на тима за догодина е много ясна: да се вземат победи.

– Смятам, че е напълно ясно какво искаме да постигнем през следващия сезон: да печелим надпревари. Според мен демонстрирахме, че сме намалили разликата спрямо Мерцедес през втората половина от сезона и не виждам причина, поради която да не продължим да го правим. Но това зависи и от действията на съперниците. Не знаем какво ще сторят Ферари, Ред Бул, не знаем какво ще стане с правилата за двигателите. Така че в момента нещата са леко неясни, но това е част от вълнението във Формула 1. Случилото се през 2014 г. бе невероятно за отбора ни – истинска магия. Гордея се безкрайно много с всички. Трансформацията бе изумителна – девети преди година, сега трети. Това вероятно е едно от най-големите възраждания в историята на автомобилния спорт. Можеше да се справим и по-добре, но в крайна сметка свършихме прекрасна работа – заяви тя.