Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Волф: Ако изтървем шампионата за 2-3 точки, всички ще кажат, че е...

Волф: Ако изтървем шампионата за 2-3 точки, всички ще кажат, че е заради Будапеща

55
0
Аарън Рамзи,Дани Уелбек,Санти Касорла

Спортният директор на Мерцедес Тото Волф заяви, че може в края на настоящия сезон във Формула 1 да съжалява за решението Люис Хамилтън да върне третата позиция на Валтери Ботас в края на Гран при на Унгария. Уговорката бе англичанинът да пусне съотборника си, ако не успее да изпревари Кими Райконен.

„Би било наивно да твърдя, че няма да съжалявам за решението”, заяви Тото Волф в отговор на въпрос как ще се чувства, ако станалото в Унгария коства на тима титла. „Истината е, че ако изтървем шампионата за две или три точки, всички ще кажат, че е заради Будапеща. Но в дългосрочен план честността и това да си държиш на думата, да отстояваш ценностите си ще ни донесе още титли. Беше трудно решение. Вероятно най-трудното пред последните пет години, защото не бяхме сигурни колко близо ще е Макс Верстапен накрая. Така че не съм особено щастлив. Но пък ако не си достатъчно бърз, поне да си спортсмен.”

„Не караме в кръг, защото толкова много ни харесва. Правим го, защото се надяваме така да промотираме бранда си и да продаваме автомобили, тоест говорим за наистина дългосрочен проект. Виждали сме реакциите на безскрупулни, хладнокръвни решения и ефекта им върху дадена марка. Може да махнеш с ръка и да кажеш: „По дяволите, те все пак спечелиха титлата, на кого му пука?” Но нашата цел е и да постъпим правилно. А понякога това, заедно с отстояването на ценностите, е много трудно. И беше такова по време на Гран при на Унгария.”

Люис Хамилтън заяви от своя страна, че вярва в правилните постъпки: „На пистата сторих всичко по силите си. Трудно е, когато влагаш толкова усилия, а накрая завършваш на същото място, от което си стартирал. В последните обиколки спазих обещанието си. Бях казал, че ако не успея да изпреваря Кими, ще върна позицията на Валтери.“

„През годината досега съм казвал, че искам да спечеля титлата по правилния начин. Ако в края на сезона загубя с малка разлика, вероятно ще гледам на нещата по друг начин. Но вярвам, че трябва да се постъпва правилно, както и че когато вършиш добро, то се връща. Изоставах с 20 точки, после само с една, върнахме се на 14. Загубихме доста точки през първата половина на годината, но знам, че мога да спечеля.“

Ботас пък отбеляза, че според него не всеки отбор и съотборник биха се съгласили да му върнат позицията, докато се борят за титла.

„Беше наистина много мило от тяхна страна и показва, че той е отборен играч. Ситуацията ни с точките не е твърде лоша. Заедно с Люис още сме в битката“, допълни финландецът.