Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Ред Бул не може да си позволи трети болид при настоящия...

Хорнер: Ред Бул не може да си позволи трети болид при настоящия бюджет

43
0
Даниел Рикиардо

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер заяви, че тимът от Милтън Кийнс не може да си позволи да участва с три болида във Формула 1 при настоящия си бюджет. Според последни данни отборът е похарчил за 2014 г. 196 милиона британски лири.

Преминаването на Маруся и Катерам под управление на синдици предизвика тревога в Гран при относно намаляващия брой автомобили на стартовата решетка. Ред Бул, Ферари и Мерцедес имат споразумения, според които при молба от страна на ФИА и носителя на търговските права трябва да пуснат трети коли в шампионата. Рейсинг директорът на Макларън Ерик Булие обясни преди време, че подготовката на подобно нещо е поне половин година и съответно няма да е възможно за 2015 г. Хорнер допълни сега, че парите са сериозен проблем:

– Не бихме могли да пуснем трети болид, тъй като не бихме се справили в рамките на настоящия си бюджет. Естествено, че не бихме могли. Смятам, че изчисления са доста точни. Говорим за разход от порядъка на 35-40 милиона евро. Трети болид е сценарий в случай, че броят падне, което не се е случило. В момента не планираме такова нещо, нито настояваме за него. Ако ни помолят да го направим, ще трябва да разгледаме въпроса в конкретния момент.

На въпрос кога Ред Бул би трябвало да са започнали конструирането на трета кола, ако трябваше да разполагат с такава за първия старт догодина – Гран при на Австралия на 15 март – Хорнер със смях отговори:

– Преди около три месеца.

Англичанинът се противопоставя на идеята за увеличаване броя на болидите на топ екипите, въпреки че Ред Бул биха били задължени по договор да участват при нужда с три коли.

– Лично аз не съм особен фен на отборите с по три автомобила. Според мен това би отнело същността на Формула 1. Но ако няма опция, ако не съществува алтернатива, то Ред Бул има задължение и тогава ще участваме с три болида. В момента позиция ни е, че искаме пълна стартова решетка с поне 10 екипа с по две коли. Имаме задължение, както и някои други отбори, което гласи, че от нас ще изискват трети автомобил, ако броят падне под определено число. Това не се е случило в толкова голяма степен и подобна молба не е била отправяна. Това е ситуацията засега – обясни Хорнер.

Според него управляващият търговските права на F1 Бърни Екълстоун вероятно ще очаква големите екипи да покрият „сметката”, ако все пак бъде решено да се окаже финансова помощ на малките отбори.