Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: С Матешиц отдавна знаехме за Хонда; Хачиго: Решение взехме в края...

Марко: С Матешиц отдавна знаехме за Хонда; Хачиго: Решение взехме в края на септември

4110
0
Хонда
снимка: Хонда

Хелмут Марко заяви, че Ред Бул ще анализира всички възможни варианти за нова задвижваща система, след като Хонда обяви, че ще се оттегли от Формула 1 в края на 2021 г. На въпрос дали тимът от Милтън Кийнс може да започне сам да прави агрегати при финансова подкрепа от друга страна, той отговори: „Работи се във всички посоки, защото отдавна знаем за решението на Хонда. Ще анализираме всички възможни варианти, след което в Ред Бул ще вземем решение как да действаме.“

Самият Марко заяви в средата на септември, че японският производител ще реши до октомври дали ще продължи да работи в Гран при. При напомняне, че буквално броени дни преди официалното изявление от Хонда Кристиан Хорнер обясни как Ред Бул е в състояние да печели с настоящия си партньор за задвижващи системи и говореше за дългосрочно сътрудничество, австриецът представи доста по-различна картина.

„Господин Хорнер ръководи отбора, но не участва в обсъждането на стратегически въпроси. С Дитрих Матешиц отдавна знаехме за решението на Хонда“, бе категоричен Марко

В официалната реакция от страна на двата отбора на Матешиц в F1 – Ред Бул и Алфа Таури, бе посочено, че те остават ангажирани в дългосрочен план със спорта. Марко и това обори с напомняне, че новият договор Конкорд съдържа клауза, позволяваща напускане на Формула 1 преди изтичането му. Според него това може да се случи в края на всеки сезон. Други информации твърдят, че отбор, който иска да си тръгне, трябва да заяви това си намерение до 31 март на предходната година.

„Подобен сценарий не е приоритет. Трябва да завършим анализа на ситуацията, да обединим всички налични факти и тогава Матешиц ще вземе решение. Планираме всичко да е ясно до края на годината“, каза съветникът на Ред Бул.

Обясненията на Хонда са по-различни от тези на Марко и засягат едва последните два месеца. Японският производител съобщил на Ред Бул, че обмисля бъдещето си в Гран при през август.

„Договорът ни бе само за още година и обмисляхме нещата. През август съобщихме на Ред Бул Рейсинг размишленията си, а всъщност решението бе взето в края на септември“, обясни президентът на компанията Такахиро Хачиго

Хонда няма намерение да се присъединява към Формула Е след оттеглянето от Формула 1. Японският производител заедно с Шевроле обаче се договори с Индикар в Съединените щати да прави нови хибридни двигатели за първенството от 2023 г.

Междувременно Сирил Абитебул заяви, че Рено ще доставя задвижващи системи на Ред Бул ако се наложи. Ако отборът от Милтън Кийнс не си намери агрегат, то производителят с най-малко клиенти трябва да им даде такъв. Понастоящем това е Рено.

„Наясно сме с регламента и възнамеряваме да се съобразим с него. Все още обаче сме далеч от този момент – той няма да настъпи преди пролетта на следващата година. Дотогава всичко може да се случи. Не мога да си представя, че Ред Бул няма някакъв резервен план. Трябва да са били наясно със ситуацията, а Хелмут и Кристиан имат толкова ходове и решения. Не очаквам ние да сме им план А!“, допълни Абитебул.