Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко потвърди клаузата за излизане от F1 година за година

Марко потвърди клаузата за излизане от F1 година за година

3121
0
Хелмут Марко, Кристиан Хорнер
Хелмут Марко и Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко потвърди, че в новия договор Конкорд има клауза, която позволява на отборите да излязат от Формула 1 преди изтичане срока на споразумението. В интервю за немския сайт motorsport-total.com съветникът на Ред Бул в Гран при сподели и кои са другите важни според него промени.

Всичките 10 отбора подписаха новия Конкорд, който ще важи от 2021 до 2025 г. (включително). Първоначалният срок за това бе 12 август. Твърди се, че от Либърти дори обещали 5 милиона долара бонус на отборите, които подпишат до тази дата. Тото Волф изрази недоволство от отношението към Мерцедес. Впоследствие срокът бе удължен до срок от 18 до 31 август, като още на 19-ти бе обявено, че всички са се договорили.

„Ние не се интересуваме от мотивацията на Тото. Имаме си собствени интереси при два отбора и писта и се постарахме да ги защитим подобаващо.“

„Важното за нас в този Конкорд бе, че може да се излиза (от спорта) на годишна база. Срокът не е фиксиран, както беше преди“, обясни Марко

Австриецът допълни, че макар никой да не подписал преди 12 август, всички получили бонуса от по $5 млн. Най-голямата промяна според него обаче е новата схема за разпределение на приходите.

„Финансовите разпоредби са различни. Това е жизненоважно. Парите за Ред Бул намаляват, но получаваме горе-долу същата сума с Алфа Таури. Така нещата се балансират. Освен това някои неща вече ще се решават с мнозинство, а не с единодушие. Като за обратната стартова решетка например, която бе спряна от Мерцедес. Тази промяна много улеснява ситуацията“, каза Марко.