Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Гореща следа в разследването по кражбата на медицинския картон на Шумахер

Гореща следа в разследването по кражбата на медицинския картон на Шумахер

27
0
Мерцедес,Михаел Шумахер,Сингапур

След открадването на здравния картон на Михаел Шумахер бе започнато разследване, чиято цел е освен връщането му на семейството също така и получаването на наказание от извършителя за окачественото като криминално престъпление.

Според германският вестник Билд полицията е на гореща следа, след като стана ясно, че картонът е бил предложен на немски, френски и британски медии за 60 хил. швейцарски франка (около €50 хил.).

Според вестника крадецът е нарекъл себе си „Кагемуша“ в изпратения до медиите мейл. Това име е познато от японски исторически филм от 80-те години на ХХ век, познат и с подзаглавието си „Сянката на воина“. Според източника на немския вестник обаче разследването било доста затруднено, защото компютърен експерт е манипулирал данните за местоположението на използвания сървър.

Повдигнатото обвинение срещу неизвестния извършител е за кражба и нарушаване на медицинската тайна. След като германският журналистически съюз предупреди своите членове да не купуват и публикуват медицинския картон на Шумахер, защото това би било не само погазване на всякакви морални граници, но и напълно безсмислено. От семейството на 7-кратния световен шампион пък предупредиха, че ще съдят всяка медия, която си позволи да публикува дори и част от картона.

Все още не е ясно, как се е стигнало до кражбата от болницата в Гренобъл. Предположенията са от хакерска атака до прекопирване или преснимане на печатната му версия. Директорката на клиниката Жаклин Юбер, обаче заявява, че поне до момента не са открити следи от нерегламентирано проникване в компютърната система.

Освен това картонът бил на разположение само на лекуващия лекар и още едва няколко броящи се на пръстите на едната ръка служители на клиниката. Освен това картонът е воден на фалшиво име именно с цел да се запазят в тайна данните за Шумахер. Всички служители, имащи общо със случая вече са били разпитани от полицията. Германецът пък от миналата седмица вече е в клиника за рехабилитация в Лозана (Швейцария).