Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали не поддържа ограничение на пилотските заплати?

Доменикали не поддържа ограничение на пилотските заплати?

735
0
пилоти сезон 2021, Формула 1, F1
снимка: Пирели

Стефано Доменикали може би не поддържа идеята за ограничение на пилотските заплати във Формула 1. Това предположение бе направено вследствие на изявление на президента и CEO на спорта, че състезателите са сърцето на спорта. Засега заплатите на пилотите остават извън лимитите за годишен бюджет, въведени от 2021 г. в спорта. Обсъжда се обаче предложение да има таван и за техните възнаграждения.

Според различни източници седемкратният световен шампион Люис Хамилтън ще вземе за сезон 2021 между 30 и 40 милиона долара. Заплатата на Макс Верстапен е $20-$25 млн., тази на Себастиан Фетел – $10-$15 млн. Говори се, че предложението сега е $30 млн. ограничение за възнаграждения, като в тази сума трябва да се вместят титулярите и резервен пилот. Не е уточнено как се процедира ако един тим има повече от един допълнителен състезател. Някои отбори разполагат дори с по три-четирима пилоти, вършещи работа в симулаторите например. Същевременно в ограничението не влизали пари, получени като бонуси за точки, победи и титли.

„Пилотите са много важни за спорта ни. Те са само 20, а не 200. Състезателите са лицата на целите отбори. Изключителността на Хамилтън и опасността, в която попадна [Ромен] Грожан в Бахрейн ни карат да помним, че пилотите са сърцето на шоуто“, заяви Доменикали

Казаното от президента на F1 пред Кориере дело Спорт кореспондира с реплика на Шарл Льоклер.

„Имам мнение по въпроса, но предпочитам да говоря с ФИА, а не публично. Не бих искал обаче да се забравя рискът, който поемаме на пистата“, заяви пилотът на Ферари.

В края на 2020 г. Хамилтън сподели, че не разбира защо младите звезди на спорта, чиито кариери тепърва ще се развиват, трябва да бъдат ограничавани по подобен начин.

По въпроса бе създадена специална комисия, която ще работи заедно с пилоти преди да се стигне до окончателно решение. Доменикали се срещна с всички състезатели в Бахрейн. Той каза, че е разговарял с тях тогава за ролята им в спорта и ги е помолил да обсъждат проблемите си първо с неговата администрация и ФИА, а не в публичното пространство.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)