Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас пред Хамилтън в първата тренировка за Гран при на Емилия-Романя

Ботас пред Хамилтън в първата тренировка за Гран при на Емилия-Романя

4209
0
Имола
снимка: Пирели

Валтери Ботас завърши на първа позиция в първата тренировка за Гран при на Емилия-Романя. Неговото време бе 1:16.564. На едва 0.041 зад него бе Люис Хамилтън, а Макс Верстапен завърши трети с изоставане 0.058.

Температурата на пистата по време на сесията бе 24 градуса, а тази на въздуха – 12.

Първи на пистата излязоха за инсталационни обиколки пилотите на Алфа Ромео. Кими Райконен записа първата обиколка за време с 1:20.175. Никита Мазепин пък стана първият, който се завъртя. Руснакът излезе от пистата в Риваца и изкара значително количество чакъл на пистата.

Около 15 минути след началото Карлос Сайнц излезе начело с 1:17.682. В този момент жълтите флагове отново бяха развяни, като този път причината бе излизането в чакъла на Юки Цунода. Японският пилот на Алфа Таури направи голям брой обиколки на Имола по време на неговия първи тест с кола от F1 преди началото на сезона.

Малко по-късно най-бърза обиколка направи Пиер Гасли с 1:17.470.

Сесията бе спряна 25 минути преди края заради щети по колите на Серхио Перес и Естебан Окон, които останаха на пистата и това доведе до край на тренировката за тях.

Повторенията показаха единствено завъртането на Перес след като неговата задна лява гума се спука, но първоначално не стана ясно какво точно се е случило. По-късно Кристиан Хорнер уточни, че между двамата е имало контакт при влизането в завоя.

Тренировката бе подновена 10 минути преди края и последваха бързи обиколки от голяма част от пилотите. Временно начело излезе Сайнц, но времето му бързо бе подобрено от Хамилтън. В крайна сметка Валтери Ботас записа най-бързия тур за сесията с 1:16.564. На съответно 0.041 и 0.058 зад него останаха Хамилтън и Верстапен. Четвърти и пети бяха съответно Льоклер и Гасли. Малко след края на сесията, Никита Мазепин се удари в бариерата и отново изкара червения флаг.