Начало Други Нисан пише история със ZEOD RC без огледала (видео)

Нисан пише история със ZEOD RC без огледала (видео)

77
0
Нисан ZEOD RC

Нисан написа нова страница в историята на автомобилния спорт с автомобила си ZEOD RC, който е без огледала за странично виждане.

В 24 часа на Льо Ман се състезават десетки различни автомобили, разделени в 4 класа. Изключително важно е всеки пилот да е наясно какво се случва около него, къде са съперниците и колите, които затваря или затварят с обиколка. Нисан почерпиха вдъхновение от Nissan Safety Shield и Nissan Smart Mirror, за да разработят съвсем нова система за електрическия си прототип ZEOD RC. Автомобилът е оборудван с камера, която всъщност дава дори по-широк поглед към ситуацията на пистата, отколкото огледала. Има и вградена радарна система, която сигнализира на пилотите за наближаването на трафик и дава данни за скоростта посредством стрелки върху екрана.

Системата е в състояние да различи темпото – дали става дума за бързо приближаваща кола или за такава, която поддържа скорост, или изостава. Стрелките на екрана променят цвета си според скоростта на околните автомобили. Системата посочва и дали изпреварване се случва отляво или отдясно.

Тези помощни системи са още един аспект от бъдещ технологичен трансфер, който ще подобри серийните модели на бъдещето – коментира глобалният шеф на бранда Нисмо, маркетинга и продажбите на марката Дарън Кокс. – Развитието на батерийните технологии ще подпомогне развитието на бъдещи версии на LEAF и други хибридни автомобили. Уроците, научени от другите нововъведения, ще намерят място в бъдещите Нисан-и. Ако разполагаме със система, даваща сигурна и важна информация при 300 км/ч в изключително напрегнати ситуации, то впоследствие ще можем да я адаптираме за използване в серийни модели. Една от причините да се състезаваме е, че автомобилният спорт помага на инженерите ни бързо да проследяват технологиите и да ги тестват в екстремна среда. А няма по-екстремна надпревара от 24 часа на Льо Ман.

Смарт системата бе представена на тазгодишното автомобилно изложение в Женева. Тя е на мястото на огледалото за задно виждане, с вграден LCD монитор, който може да бъде активиран вместо конвенционалното огледало. Камера с висока резолюция, монтирана в задната част на автомобила, дава изчистен поглед върху ситуацията, позволява проверка на слепите места и останалите условия на пътя.

Nissan Safety Shield е комбинация от няколко интегрирани технологии. Тяхната работа дава поглед към пътната ситуация, предупреждения при различни маневри, засича движещи се предмети и т.н.

Нисан ZEOD RC се състезава на Льо Ман в Garage 56, запазен за автомобили, демонстриращи иновативни технологии. В случай на проблем колата може да се сдобие бързо с конвенционални огледала – предвидени са всякакви ситуации. Досега обаче не е имало грижи.

Тестваните в ZEOD RC нововъведения пък ще намерят място и в новия прототип на Нисан за LMP1 – GT-R LM Nismo.