Начало Други WTCC: Историческа победа на Ма Куинг Хуа

WTCC: Историческа победа на Ма Куинг Хуа

38
0

Нищо ново в световния шампионат за туристически автомобили WTCC – нова двойна победа на Citroen, този път на пистата Moscow Raceway в руската столица. Забележителното е, че втората надпревара бе спечелена от китайския пилот Ма Куинг Хуа.

В първото състезание победи Хосе Мария Лопес и увеличи преднината си на лидер  във временното класиране. Той стартира от първа позиция и въпреки контакта с Габриеле Таркини с Honda, аржентинецът пресече първи финала на 3 сек. от Таркини. След пилота с Honda Civic трети стана рали звездата Себастиен Льоб със Citroen. Най-сериозният конкурент на Лопес – Иван Мюлер, първо се бореше с Тиаго Монтейро, а после с Том Чилтън и успя да го изпревари за 4-ото място, а британският пилот остана 5-и. Шести бе китаецът Ма Куинг Хуа.  Въпреки че е новак, той направи успешни битки с Монейро, Товм Коронел, Норберт Михелиц  и Роби Хъф.

Тъкмо във второто състезание Ма Куинг Хуа, който дебютира в WTCC спечели впечатляваща победа във втория старт в Мосва и стана първият китаец, спечелил състезание в сериите. Ма прави първото си участие в WTCC с четвъртата кола Citroen C-Elysee като част от лимитираната си състезателна програма за 2014 г. Бившият тестов пилот на Caterham и HRT F1 стартира от втора позиция и излезе начело, когато лидерът до момента Хуго Валенте бе наказан с преминаване през питлейна. Китайският пилот устоя на атаките на Норберт Михелиц, а след това и на Иван Мюлер и рпремина през финала на повече от секунда пред французина. Така той донесе 10-ата от общо 11 състезания победа за Citroen в шампионата. Трети стана мароканският пилот Мехди Бенани, който донесе първият подиум за сезона на Proteam Honda, а Том Коронел и Себастиен Льоб станаха 4-и и 5-и.