Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Връщат Гран при на Турция в календара през октомври

Официално: Връщат Гран при на Турция в календара през октомври

1980
0
Истанбул парк, Гран при на Турци
снимка: Пирели

Гран при на Турция се връща в календара на Формула 1 – на 1-3 октомври на мястото на отменения старт в Сингапур, съобщи официално ръководството на спорта. Състезание на пистата Истанбул парк имаше насрочено по-рано този сезон. То обаче бе премахнато заради ограничения при пътуванията вследствие на пандемията от коронавирус.

Организаторите от Турция искаха да проведат състезание от Формула 1 при възможност този сезон дори след отмяната на предишния старт, който трябваше да замести Канада. Затова дискусиите с тях бяха възможни. Посочва се, че надпреварата на Истанбул парк ще се състои при стриктни протоколи за безопасност.

От Формула 1 правят редовни PCR тестове на хората в отборите, персонала на Либърти Медия и ФИА. Досега през сезон 2021 има над 44 000 теста. 27 от тях са били положителни – 0,06%. Повечето случаи са от началото на сезона, след това голяма част от екипите и останалия персонал се ваксинира. За надпреварите в Нидерландия и Саудитска Арабия ваксинацията е задължително условие за пътуване за състезанията там.

„За нас е удоволствие да се върнем в Турция на пистата Истанбул парк“, отбеляза Стефано Доменикали. „Надяваме се да наблюдаваме още една фантастична надпревара на едно от най-добрите трасета в света. Искаме да благодарим на мениджмънта и на господин Вурал Ак за личните му усилия, за да направи това състезание възможно. Демонстрирахме, че продължаваме да се адаптираме (към обстановката) и че към спорта има огромен интерес. Водим разговори и с всички останали промоутъри.“