Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Турция отпада, ще има втори старт в Австрия

Официално: Турция отпада, ще има втори старт в Австрия

2572
0
Гран при на Австрия, Ред Бул Ринг
снимка: Спас Генев

Формула 1 оповести официално, че Гран при на Турция отпада засега от календара, Франция се изтегля със седмица по-рано, а в Австрия ще има две последователни надпревари.

Последните ограничения за пътуване заради разпространението на COVID-19 направиха провеждането на Гран при на Турция от 11 до 13 юни невъзможно. Организаторите от Истанбул са отправили молба към F1 (също като тези от Китай) стартът да бъде насрочен за друг подходящ момент в календара. Възможно е това да се случи, ако обстановката там се успокои, тъй като други надпревари от втората половина на календара не са сигурни.

Така Гран при на Франция ще е на 20 юни. Първият старт в Австрия ще е на 27 юни, а вторият – на предварително планираната дата 4 юли. Така надпреварите в календара остават 23

От ръководството на Формула 1 изразиха благодарност към организаторите от Турция за бързата реакция след отпадането на Канада, на тези от пистата Пол Рикар за гъвкавостта при промяната на датите и на хората от Ред Бул Ринг за готовността да приемат второ състезание.

„Ситуацията с COVID-19 остава динамична и ще продължим да я наблюдаваме заедно с промоутърите и отборите. Формула 1 обаче отново демонстрира, че е в състояние да се справи с предизвикателствата. Спортът се адаптира бърза, намалявайки влиянието на промените върху календара. Радваме се също така, че ще видим отново фенове по трибуните – в Монако те ще пълни до 40%“, се казва в изявлението.

„Нямахме търпение да се състезаваме в Турция. Ограниченията за пътуване обаче означават, че не може да отидем там през юни“, коментира Стефано Доменикали. „Формула 1 обаче показа, че може да реагира бързо и да намира решение. Радваме се, че ще имаме две състезания в Австрия, което означава, че календарът остава с 23 старта.“

Президентът и CEO на F1 допълни, че разговорите с промоутърите продължават. Дискусии се водят непрестанно с оглед на променящите се условия в различните държави. Несигурност има около няколко надпревари от втората половина на сезона, сред които Сингапур, Япония, Мексико, Бразилия.