Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън най-бърз в първата тренировка на Сепанг

Хамилтън най-бърз в първата тренировка на Сепанг

46
0
гараж,пит,тренировка,Ферари

Люис Хамилтън (Мерцедес) бе най-бърз в първата тренировка за Гран при на Малайзия на пистата Сепанг, където този уикенд ще се проведе втори кръг от световния шампионат на Формула 1. Той изпревари Кими Райконен с Ферари и съотборника си Нико Розберг.

Температурата на въздуха в началото бе 29 градуса, тази на пистата – 37. Вниманието в първите минути пък бе съсредоточено върху новата предна част на Макларън МР4-29. Основната цел е подобрение – освобождаване и оптимизиране – поведението на въздушния поток. Главният изпълнителен директор на Макларън Груп Рон Денис заяви, че в Малайзия тимът ще има напредък от половин секунда на обиколка.

Трудно е да се прецени точно какво може да се спечели преди да сме изпитали елементите – коментира от своя страна Дженсън Бътън. – Новите компоненти би трябвало да ни помогнат да балансираме автомобила. В Мелбърн имаше известни ограничения, като работата ни не е просто съсредоточаване върху аеропритискането.

На въпрос дали ако все пак предвиждането на Денис е точно, то това би означавало, че Макларън ще могат да се състезават с Мерцедес в Малайзия, Бътън заяви:

Не, те са поне със секунда напред.

Междувременно победителят от първия старт за сезона Нико Розберг съобщи, че има проблем със своя Мерцедес F1 W05 и едва не се е завъртял. Впоследствие той продължи нормално сесията.

Първите времена бяха факт десетина минути след началото на сесията. Повечето пилоти се възползваха от наличния допълнителен комплект гуми (хард за Сепанг) за първите 30 минути от тренировката, които след това се връщат на Пирели. Работата на Лотус стартира трудно за втори пореден уикенд – малко преди изтичането на този половин час Ромейн Грожан спря в едва втората си обиколка извън пита и маршалите трябваше да приберат колата му. Към края на изпитанията Пастор Малдонадо също получи повреда и от питуола го инструктираха да спре. Лотус се надяваха на подобрение в представянето си в Малайзия, но реално очакват едва в Испания да стабилизират поведението на болидите си. Адриан Сутил (Заубер) пък се завъртя малко преди влизането в питлейна, но успя да се прибере.

Ред Бул работеха по колата си, като шефът на тима Кристиан Хорнер не даде подробности какви новости има за RB10 за предстоящата надпревара на Сепанг. Той обясни отново, че представянето в Австралия било малко изненадващо за него.

Там пистата е уникална като характер. Знаем, че Мерцедес имат предимство в момента, но момчетата от Рено работят упорито да наваксат – допълни шефът на екипа от Милтън Кийнс.

Даниел Рикиардо заяви от своя страна, че не е преживявал твърде дълго дисквалификацията си от Мелбърн. Той си бе тръгнал от Албърт парк преди решението да стане известно, а след това запази присъствие на духа:

Имах известно време да преодолея всичко и сега съм добре. Постарах се да съм ангажиран, да не мисля прекалено много и със сигурност извлякох повече положителни, отколкото негативни неща от уикенда там. Доказах, че мога да се състезавам в челото. Дадох всичко от себе си в състезанието, ситуацията след това не бе моя битка.

Фернандо Алонсо (Ферари) бе начело след началните 30 минути от тренировката с 1:41.923 мин. Най-доброто време в миналогодишната първа сесия на Сепанг бе 1:36.935 (на Марк Уебър с Ред Бул). Шестима пилоти не бяха записали бързи обиколки за това време – тези на Ред Бул, Лотус, Данил Квят (Торо Росо) и Серхио Перес (имаше проблем с горивната система на неговия Форс Индия, който не бе поправен до края на тренировката).

5 минути преди изтичането на пълен час Кевин Магнусен на свой ред спря на трасето. Датчанинът бе оглавил малко по-рано класирането с 1:41.274. Той съобщи по радиото, че е загубил мощност и е изключил двигателя като предохранителна мярка. Минути по-късно пък Алонсо се завъртя, но той се върна на пистата и продължи, докато Люис Хамилтън, Кими Райконен, Нико Розберг и Бътън последователно подобриха постижението на Магнусен, заемайки позициите от първа до четвърта. Английският пилот на Мерцедес бе начело в подреждането с 1:40.691. Той започна тренировките с двигателя си от Австралия – Мерцедес искаха да проверят дали са оправили проблема от Албърт парк и дали Хамилтън може да изкара и останалата част с уикенда от него.

Времето на Хамилтън остана най-добро до края на сесията. В класирането след него се наредиха Райконен, Розберг, Бътън, Магнусен, Жан-Ерик Верн, Себастиан Фетел, Нико Хюлкенберг, Фелипе Маса, Валтери Ботас и т.н.