Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун потвърди интерес за Гран при на Азърбайджан

Екълстоун потвърди интерес за Гран при на Азърбайджан

139
0
Азербайджан,Баку

Тайланд се смяташе като най-сериозният кандидат за провеждането на състезание от Формула 1, но в последната седмица изглежда Азърбайджан измести раздираната от политически скандали държава. Бърни Екълстоун потвърди днес пред Дейли Мейл, че най-късно до 2016 г. Гран при ще гостува в бившата съветска република, намираща се между Кавказ и Каспийско море.

В сделката участие има и бившият тим шеф Флавио Бриаторе, който не отдавна отвори в столицата Баку филиал на своята модна марка. Според слуховете за своето посредничество Бриаторе е получил 7-цифрена сума.

„Отиваме в Азърбайджан“, заявил Екълстоун пред английския всекидневник. „Хората там говорят за състезание през 2015 г., но аз мисля, че това ще е прекалено рано, освен ако не става дума за края на сезона.“

Според Екълстоун е по-вероятно надпреварата да се проведе за първи път през 2016 г. Къде точно ще бъде построена пистата не е ясно. Последно ФИА организира състезание от сериите GT на градско трасе в Баку. Трасето обаче определено не бе оценено като достатъчно атрактивно, а имаше и други организационни затруднения. А президентът Илхам Алиев иска надпреварата да бъде достатъчно атрактивна, за да привлече инвеститори и туристи към издържащата се от нефтодобив и газодобив страна. От друга страна сериозен плюс за подобно състезание може да бъде надпреварата в Сочи, който се намира на около 500 км от Баку. Нарастващото напрежение на Кримския полуостров обаче може да се окаже сериозна пречка.

В програмата на Екълстоун за следващата седмица е вписана среща с президента на Русия, Владимир Путин, която вероятно ще се състои именно в града домакин на завършилите наскоро зимни олимпийски игри.

„Аз нямам никакви проблеми с Владимир“, продължава Екълстоун. „Той организира чудесни игри и смятам, че ще се справи по същия начин и с Гран при на Русия.“