Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пистата в Джеда ще бъде променена преди тазгодишното издание на състезанието

Пистата в Джеда ще бъде променена преди тазгодишното издание на състезанието

1417
0
Гран при на Саудитска Арабия, Джеда
снимка: Майкъл Потс

Ръководителите на надпреварата в Саудитска Арабия ще направят промени по трасето преди тазгодишното състезание в началото на сезон 2022 в F1. Целта е да се подобри безопасността на уличната писта в Джеда. 

Трасето край брега на Червено море направи зрелищен дебют в края на 2021 г. Въпреки това редица пилоти, сред които Джордж Ръсел, изразиха опасения относно безопасността на пистата. Причината за това са бързите слепи завои, особено в третия сектор. Естеството на бариерите пречеше на видимостта в някои участъци. Поради тази причина тазгодишното издание част от бетонните заграждения ще бъдат преместени, за да се подобри видимостта на пилотите.

Говорейки за най-новите разработки по пистата, главният изпълнителен директор на състезанието Мартин Уитакър обясни, че се работи за справяне с тези опасения и подобряване на видимостта преди завръщането на F1 в края на март.

„Стремим се да подобрим някои неща за второто състезание. Първо ще направим някои леки промени в пистата“, обясни той.

„Тези подобрения са пряко свързани с видимостта на пилотите в кокпита. Работата е минимална, но ще помогне за подобряване на яснотата в някои завои. Другата промяна е свързана с бариерите по трасето, които ще бъдат адаптирани спрямо състезателните линии“.

Голяма част от инфраструктурата около Джеда не е завършена на 100 %. Строителните работи по трасето продължават и гарантират, че нещата ще са подобрени, особено за феновете.

„Има няколко области, в които работим, за да подобрим изживяването на завръщащите се през март фенове. Планиране да променим ъглите (на разположение) на някои от трибуните, за да се виждат по-добре автомобилите. Също така искаме да разширим размерите на фен зоната, която е много популярна“, добави Уитакър.

„Не разполагахме с достатъчно време за подготовка на съоръжението. Сега сме в добра позиция да разберем какво точно ни липсва. Локацията не ни позволява големи промени, тъй като се намираме твърде близо до морето“.

„Определено разглеждаме входовете и изходите на пистата в Джеда. Имаше известни забавяния заради характеристиките на пътната мрежа. Има уроци, които научихме и сега имаме време да разрешим тези аспекти. Целта ни е всеки един почитател на спорта да има добро преживяване тази година“, завърши Мартин Уитакър.